Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když se mladé kaktusy začínají roztahovat?

Co dělat, když se mladé kaktusy začínají roztahovat?

Mám problém se svými mladými kaktusy, a tak bych se chtěl zeptat, co dělat, když se začínají hodně roztahovat. Mám je doma na okně, kde mají dost světla, ale zdá se mi, že se nějak moc vytahují za světlem. Nechci, aby vypadaly jako nějaké podivné stvoření s dlouhými nohami. Je normální, že se mladé kaktusy takhle chovají? Jaký je důvod, že se takto roztahují? Je možné s tím něco udělat nebo je to prostě součástí jejich růstu? Zkoušel jsem je otáčet, aby měly vyváženější osvětlení, ale nevím, jestli to pomáhá. Mám pocit, že by mohlo pomoci i přesazení do jiného substrátu nebo většího květináče. Je ale pravda, že někteří lidé říkají, že příliš časté přesazování může být špatné pro jejich zdraví. Jak často bych měl kaktusy přesazovat? A co údržba? Jak mám správně zalévat kaktusy, aby se nedeformovaly? Myslím, že bych taky měl zkontrolovat teplotu a vlhkost vzduchu, protože někde jsem četl, že příliš vysoká vlhkost může také způsobit problémy. Kdybych měl přidat hnojivo, je lepší použít speciální pro kaktusy nebo něco univerzálnějšího? Poraďte prosím, co dělat a jaký by mohl být nejlepší postup pro prevenci tohoto roztahování. Děkuji všem za rady!

192 slov
1.9 minut čtení
19. 8. 2024
Petra Blažková

Tak tohle je častý problém, když kaktusy nemají dostatek světla, začnou se vytahovat. Jestliže je máš na okně a zdá se ti, že mají dostatek světla, zkus je přesunout blíž k tomu oknu nebo najít místo, kde by měly víc přímého slunce. Otáčení je fajn nápad, ale jestli se už vyloženě vytahují, tak to může znamenat, že světlo prostě není dost silný.

Přesazování do většího květináče nebo jiného substrátu by mohlo pomoct, ale moc to nepřeháněj. Zasadit do nové zeminy je dobré, když vidíš, že kořeny už se necítí ve starém květináči dobře. Obecně stačí přesazovat jednou za pár let.

Co se zalévání týče, to je taky důležitý. Kaktusy potřebují nechat vyschnout mezi zaléváním – tj. zalévat až když je substrát úplně suchý. Vlhkost vzduchu by měla být spíš nízká, takže pokud máš doma velkou vlhkost, tak to může být také problém.

Hnojivo je dobrý nápad, zvlášť v sezoně růstu. Určitě použij speciální hnojivo na kaktusy, to je lepší než něco univerzálního.

Zkrátka – více světla, správné zalévání a občas přesadit by mělo pomoct. Držím palce!

174 slov
1.7 minut čtení
4. 1. 2025
Karel Suchý

Když se kaktusy roztahují, většinou to znamená, že mají nedostatek světla. I když je máš na okně, tak možná nejsou dostatečně osvícené nebo je slunce jen krátce. Zkus je přesunout na místo, kde budou mít víc přímého světla, nebo je třeba doplnit umělým osvětlením. Otáčení je dobrý nápad, ale pokud se už vytahují, tak bys měl zvážit i silnější světlo.

Přesazování do většího květináče může trochu pomoct, ale moc často je přesazovat neměň. Třeba jednou za pár let stačí. Co se týče substrátu, dej jim kaktusový substrát s dobrou drenáží, to by mělo pomoct s kořeny.

Zalévat opatrně, ideálně až když je substrát úplně suchý. Kaktusy nesnášejí mokré kořeny, takže radši míň než víc. Hnojivo můžeš použít speciální pro kaktusy a zjara nebo v létě, když rostou.

Co se teploty a vlhkosti týče, kaktusy mají rády sucho a teplo. Pokud máš doma hodně vlhko, tak radši větrej nebo zkus nějaký odvlhčovač.

Takže shrnuto: víc světla, správný substrát, minimalizovat zalévání a hnojení v sezóně. Držím palce!

162 slov
1.6 minut čtení
3. 1. 2025
Helena Buchtová
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Péče o mladé kaktusy po rozmnožení: Klíčové tipyObjevte, jak se správně starat o čerstvě rozmnožené kaktusy, aby zdravě rostly a prosperovaly. Naučte se nejlepší techniky a triky pro péči o kaktusy.
1000 slov
10 minut čtení
2. 12. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky