Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší tipy na pěstování sukulentů doma?

Jaké jsou nejlepší tipy na pěstování sukulentů doma?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma pár sukulentů a chtěl bych se zeptat, jaké jsou ty nejlepší tipy, jak je pěstovat tak, aby byly krásné a zdravé. Vím, že tyhle rostliny nejsou moc náročné, ale přesto bych rád znal nějaké osvědčené triky. Jaký substrát je pro ně ideální? Měla bych je přesazovat pravidelně nebo je nechat v původním květináči? A co se týče zálivky, jak často bych měla zalévat? Slyšel jsem různé názory, některé říkají jednou za týden, jiné zase jednou za měsíc. A co světlo? Jak moc slunce potřebují? Mám je mít na okně nebo je lepší trochu stínit? A co hnojení, je potřeba nebo to zvládnou i bez něj? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické druhy sukulentů, které jsou víc odolné pro začátečníky. Celkově bych se rád dozvěděl víc o péči o sukulenty a jak je udržet dlouhodobě zdravé. Každá rada by mi určitě pomohla a já budu moc vděčný za vaše zkušenosti!

157 slov
1.6 minut čtení
14. 6. 2024
Ludmila Dušková

Pěstování sukulentů je fakt fajn a není to tak složitý. Co se týče substrátu, ideální je nějaký speciální pro sukulentní rostliny nebo si můžeš udělat vlastní s písku a perlitu, aby to dobře drenážovalo. Přesazovat je moc nemusíš, stačí jednou za pár let, pokud vidíš, že už nemají místo. Zálivka je dost individuální, většinou stačí jednou za dva tři týdny, v létě klidně častěji, ale záleží na tom, jak moc sucho je. Světlo milujou, takže okno je super, ale přímý slunce může být moc, tak občas trochu stínit. Hnojení je spíš na tobě – když chceš, párkrát za rok nějakým slabým hnojivem pro sukulenty neuškodí, ale oni to zvládnou i bez něj. Odolné druhy pro začátečníky? Třeba Echeverie nebo Haworthia jsou fajn a přežijou i v horších podmínkách. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
29. 9. 2023
Elena Sedláčková

Sukulentům se daří, když dodržíš pár základních věcí. Ideální substrát je kaktusový, takže něco s dobrým odvodněním. Přesazovat je nemusíš často, klidně je nech v původním květináči, pokud neprospívají. Zálivka? Důležitý! Záleží na počasí, ale většinou stačí jednou za dva týdny v létě a jednou za měsíc v zimě. Nezapomeň, že je lepší zalévat méně než více – sukulenty milují sucho. Co světlo? Měly by být na slunném místě, ale pozor na přímé polední slunce, to může spálit. Hnojení moc nepotřebují, ale občas můžeš použít hnojivo pro sukulenty během vegetačního období. Pokud jsi začátečník, zkus třeba aloe vera nebo echeverii, jsou dost odolné a snadné na údržbu. Takže hodně štěstí s pěstováním!

112 slov
1.1 minut čtení
31. 8. 2022
Markéta Benešová
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Sukulenty v designu: Nejnovější směry a techniky pěstováníObjevte fascinující svět sukulentů a naučte se, jak je efektivně pěstovat a využívat v různých designových koncepcích.
1000 slov
10 minut čtení
22. 1. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky