Meskalin.cz/Fórum/Jaké exotické rostliny mi pomůžou zlepšit kvalitu vzduchu doma?

Jaké exotické rostliny mi pomůžou zlepšit kvalitu vzduchu doma?

Přemýšlím, jak si doma vylepšit vzduch a udělat si příjemnější prostředí. Slyšel jsem, že některé exotické rostliny mají schopnost čistit vzduch a zlepšovat jeho kvalitu. Zajímalo by mě, jaké konkrétní druhy bych mohl mít u sebe doma, aby mi pomohly s tímto problémem. Není to jen o vzhledu, ale taky o tom, jak mohou přispět k lepšímu ovzduší. Zjistil jsem, že některé rostliny dokážou odstranit škodlivé látky, ale nejsem si jistý, které to jsou a jaké mají požadavky na péči. Také mě zajímá, jestli jsou tyto rostliny vhodné pro začátečníky, nebo jestli bych se měl raději poohlédnout po něčem méně náročném. Může mi někdo doporučit nějaké konkrétní exotické druhy? Jak se o ně starat a co všechno zvládnou? Jaký mají vliv na vlhkost vzduchu a celkovou atmosféru v bytě? Každý tip a zkušenost by mi moc pomohly!

137 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2022
Eliška Hradilová

V podstatě je spousta exotických rostlin, co ti můžou pomoct s kvalitou vzduchu. Třeba hadí rostlina (Sansevieria) je super nenáročná, zvládne i slabší světlo a skoro se o ní nemusíš starat. Další skvělá volba je pavoučí rostlina (Chlorophytum), ta je taky odolná a pomáhá čistit vzduch od formaldehydu a dalších škodlivin.

Monstera, to je další hit, má velké listy a vypadá fakt dobře, ale potřebuje víc světla a občas zalít. Pak tu máme ficus elastica – gumičkový strom, ten taky zlepšuje vzduch a není moc náročný na péči.

Co se týče vlhkosti, tak většina těchto rostlin ji zvyšuje, což je fajn v suchých bytech. No a jestli jsi začátečník, tak bych doporučil začít s těma nenáročnýma jako hadí rostlina nebo pavoučí. Uvidíš, že se ti to povede a krásně se ti zlepší atmosféra doma.

134 slov
1.3 minut čtení
24. 9. 2023
Vladimír Netolický

Takže, pokud chceš nějaký tipy na exotické rostliny, co ti zlepší vzduch doma, tak tady je pár kousků. Například Fikus (Ficus elastica) je super. Je to celkem nenáročný, stačí mu dost světla a občas zalít. Pak tu máme třeba Aglaonema, která nejen že čistí vzduch, ale taky snese málo světla, takže ideální pro tmavší místa. Další skvělou volbou je Spathiphyllum (neboli pokojová lilie), která taky odstraňuje spoustu toxických látek a navíc kvete, což je fajn.

Pokud chceš něco fakt exotického, zkus třeba Dracaena. Můžeš mít různý druhy a většinou jsou dost odolné. Co se týče péče, tak většina těchto rostlin nepotřebuje nějak extra péči - stačí je pravidelně zalévat a občas otřít listy. Měly by ti taky pomoct udržovat vlhkost vzduchu, což je super na zdraví. Trochu to zlepší i atmosféru v bytě, když tam máš zeleno.

Takže klidně vyzkoušej některou z těchto rostlin, myslím, že se ti zalíbí a vzduch bude lepší!

152 slov
1.5 minut čtení
9. 12. 2023
Vojtěch Hruška
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Exotické rostliny a jejich vliv na zlepšení kvality vzduchu: Nové výzkumyObjevte, jak exotické rostliny mohou zlepšit kvalitu vzduchu ve vašem domově a proč byste je měli zařadit do svého interiéru. Nové studie odhalují fas...
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky