Meskalin.cz/Fórum/Jsou kaktusy dobré na čištění vzduchu?

Jsou kaktusy dobré na čištění vzduchu?

Zajímalo by mě, jestli kaktusy opravdu pomáhají s čištěním vzduchu. Slyšel jsem, že některé rostliny mají schopnost absorbovat škodlivé látky a zlepšovat kvalitu ovzduší, ale co je s kaktusy? Vím, že jsou to velmi specifické rostliny, které často pěstujeme spíš pro jejich vzhled než pro nějaké zdravotní přínosy. Takže mě napadlo, jestli je pravda, že i tyto spíše trnité a suché rostliny mohou mít nějaký pozitivní vliv na vzduch, který dýcháme. Je pravda, že v interiéru s kaktusy se cítí lépe? Četla jsem nějaké studie o různých rostlinách, které čistí vzduch, ale kaktusy tam většinou nebyly zmíněny. Možná jsou nějaké druhy kaktusů, které mají tyto vlastnosti? Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů doma? Zlepšili jste si díky nim kvalitu vzduchu nebo spíš jen dekorujete svůj prostor? Ráda bych věděla více o tom, jestli se vyplatí mít kaktusy jako součást domácnosti z hlediska čistoty vzduchu.

144 slov
1.4 minut čtení
12. 10. 2024
David Sládek

Kaktusy sice mají nějaké schopnosti absorbovat škodlivé látky z ovzduší, ale nejsou to žádní superhrdinové jako třeba některé jiné pokojové rostliny. Spíš jde o to, že se o nich moc nemluví v souvislosti s čištěním vzduchu. Kaktusy jsou víc o dekoraci a snadné péči. Většina z nich je přizpůsobená suchým podmínkám, takže nemají tolik vlhkosti ani chlorofylu jako jiné rostliny, které efektivněji filtrují vzduch. Určitě vypadají skvěle na okně nebo stole, ale pokud chceš něco, co opravdu čistí vzduch, zkus spíš nějaké klasiky jako pothos nebo sansevieria. Ale kaktusy? No, pokud máš ráda trnité rostlinky, tak je klidně měj, ale na vzduch to moc vliv mít nebude.

107 slov
1.1 minut čtení
29. 10. 2021
Stanislav Blažek

Kaktusy jsou fajn rostliny, ale co se týče čištění vzduchu, tak to není úplně jejich silná stránka. Většinou se pěstují kvůli vzhledu, ne kvůli detoxikaci vzduchu. Mnoho studií ukazuje, že některé jiné rostliny jako je třeba aloe vera nebo pothos mají mnohem lepší schopnosti absorbovat škodlivé látky. Kaktusy spíš dýchají v noci, což je spíš zajímavé než užitečné z pohledu vzdušné kvality. Osobně mám kaktusy doma a jsou skvělá dekorace, ale nepociťuju žádný zásadní rozdíl v kvalitě vzduchu. Takže pokud je chceš mít pro estetiku a péči o sebe, proč ne, ale na vyčištění vzduchu bych je asi nevolila ako primární volbu.

102 slov
1 minut čtení
28. 4. 2024
Zdeněk Janda
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Exotické rostliny a jejich vliv na zlepšení kvality vzduchu: Nové výzkumyObjevte, jak exotické rostliny mohou zlepšit kvalitu vzduchu ve vašem domově a proč byste je měli zařadit do svého interiéru. Nové studie odhalují fas...
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky