Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty nejlíp pohlcují škodliviny ze vzduchu?

Jaké sukulenty nejlíp pohlcují škodliviny ze vzduchu?

Zajímalo by mě, jestli někdo ví, které sukulenty jsou nejlepší na čištění vzduchu. V poslední době se dost mluví o tom, jak rostliny mohou pomoci zlepšit kvalitu vzduchu v našich domovech a kancelářích. Mám doma pár kaktusů a různých jiných rostlin, ale nikdy jsem si nebyl jistý, které z nich skutečně dokážou pohlcovat škodliviny jako třeba formaldehyd nebo benzen. Vím, že některé druhy sukulentů jsou vysoce odolné a snadno se pěstují, ale zajímalo by mě, které konkrétně mají nejlepší schopnosti v tomto ohledu. Je možné, že nějaké z nich mají dokonce i lepší účinky než běžné pokojové rostliny? Rád bych si pořídil nové rostliny a chtěl bych je mít nejen hezké na pohled, ale aby mi také pomáhaly s čistěním vzduchu. Také by mě zajímaly tipy, jak se o tyto sukulenty starat, aby co nejlépe prospívaly a plnily svůj úkol. Může mi někdo doporučit konkrétní druhy nebo zaslat nějaké užitečné informace? Děkuji!

152 slov
1.5 minut čtení
15. 9. 2022
Vojtěch Hácha

Sukulenty obecně nejsou úplné šampióni v pohlcování škodlivin ze vzduchu, ale některé mají dobré vlastnosti. Například aloe vera je známa tím, že dokáže absorbovat formaldehyd a další toxiny. Pak je tu i jadeit (Crassula ovata), což je populární sukulent, který prý taky pomáhá s čistěním vzduchu. Další možná volba by mohl být Echeveria, který je nejen krásný, ale taky má nějaké čisticí schopnosti.

Co se týče péče, většina sukulentů potřebuje hodně sluníčka a málo vody. Měli byste je zalévat spíš zřídka, aby se nezapařili. Takže dejte pozor na to, aby měli dobrou drenáž a nebyli v mokrém substrátu. Celkově, pokud hledáte rostliny na zlepšení vzduchu, zkuste kombinovat sukulenty s jinými běžnými pokojovkami jako jsou třeba pothos nebo sansevieria, které jsou na čištění vzduchu lepší. Držím palce při výběru nových rostlin!

129 slov
1.3 minut čtení
2. 11. 2024
Tereza Koutná

Sukulenty nejsou úplně první volbou, pokud jde o čištění vzduchu, ale některé druhy mají docela slušné schopnosti. Například Aloe Vera je známá tím, že pomáhá odstraňovat formaldehyd a benzen. Pak je tu i Echeveria, která se prý taky umí poprat s nějakými škodlivinami. Možná jsi slyšel i o Haworthii, ta je odolná a taky má něco do sebe.

Co se týče péče, tak sukulenty potřebují hodně světla, ale ne přímé slunce, jinak ti spálí listy. Zálivku moc nepřeháněj, stačí jim jednou za čas, hlavně když je půda suchá. Nenechávej je stát ve vodě, to bys je akorát zabil. V podstatě jsou to rostliny pro lenochy, takže pokud jim dáš dostatek světla a nebudeš je utápět, měly by prospívat a zároveň ti pomoct s čistěním vzduchu.

125 slov
1.3 minut čtení
6. 5. 2024
Adéla Pechová
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Exotické rostliny a jejich vliv na zlepšení kvality vzduchu: Nové výzkumyObjevte, jak exotické rostliny mohou zlepšit kvalitu vzduchu ve vašem domově a proč byste je měli zařadit do svého interiéru. Nové studie odhalují fas...
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky