Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat palmy v zimě?

Jak často zalévat palmy v zimě?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně je se zaléváním palem v zimě. Mám doma několik palem a vím, že v létě potřebují dostatek vody, ale co teď v těch chladnějších měsících? Mám obavy, že pokud je budu zalévat příliš často, tak jim uškodím, ale zase nechci, aby trpěly suchem. Zajímalo by mě, jestli existují nějaká konkrétní pravidla nebo tipy, jak poznat, kdy je potřeba palmy zalít. Když venku mrzne, tak je jasné, že nebudou potřebovat tolik vláhy jako v létě, ale jak velký rozdíl to vlastně je? Co když jsou palmy uvnitř a mají jinou teplotu než venku? Jak je to s vlhkostí vzduchu a zálivkou? Rád bych znal zkušenosti ostatních zahradníků nebo pěstitelů exotických rostlin. Jaká je vaše praxe se zaléváním palem v zimním období? Děkuji za případné rady a tipy!

133 slov
1.3 minut čtení
18. 12. 2024
Matěj Vrba

Zalévání palem v zimě je fakt ošemetný, protože tyhle rostliny mají v chladných měsících úplně jiný potřeby než v létě. V zimě většina palem spí nebo aspoň zpomalí růst, takže potřebují mnohem méně vody. Můj tip je, abys je zaléval jen tehdy, když je substrát opravdu suchý. Zkus prst ponořit do půdy, když je suchá tak 2-4 cm hluboko, tak zálivka by mohla být na místě.

Pokud máš palmy doma, tak pozor na to, jaký tam máš vzduch – pokud je tam hodně teplo a sucho (typicky kvůli topení), tak se půda může rychleji vysušovat. Naopak, pokud je chladno a vlhko, většinou si vystačí s menší zálivkou. Takže sleduj i vlhkost vzduchu.

Nezapomeň taky na odtok! Když je moc vody a palmy nestíhají pít, může to vést k hnilobě kořenů, což je pak průser. Takže pokud si nejsi jistej, radši zalévej míň než víc. Každá palma může mít trošku jiné preference, tak se řiď i tím, jak reagují.

160 slov
1.6 minut čtení
13. 1. 2025
Andrea Hamplová

Zalévání palem v zimě není tak jednoduchý jak to vypadá. V podstatě platí, že palmy potřebují míň vody, protože jsou v klidovém režimu. Záleží na teplotě, co máš doma - čím teplejší, tím víc vody potřebují, ale pořád míň než v létě. Nejlepší je kontrolovat půdu – když je vrchní vrstva suchá na dotek, tak je čas zalít.

Doporučuje se zalévat méně často, třeba jednou za 2-3 týdny, ale záleží na typu palmy a vlhkosti vzduchu. Když je vzduch suchý (což bývá v zimě), můžeš přidat trochu vlhkosti, třeba postříkáním listů nebo mít vedle palmy misku s vodou. Pamatuj, že přemokření je zabiják, takže radši méně než víc.

Pokud máš palmy uvnitř, sleduj je a podle toho upravuj zálivku. Každá palma je jiná, takže to chce trochu praxe a pozorování.

129 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Jarmila Pazderová
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Jak správně manipulovat s tropickými rostlinami během sezónních změnPraktické tipy pro péči o tropické rostliny v závislosti na ročních obdobích. Zjistěte, jak udržet vaše rostliny zdravé a krásné po celý rok.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky