Meskalin.cz/Fórum/Jak chránit tropické rostliny před mrazem?

Jak chránit tropické rostliny před mrazem?

Když se blíží zima a teploty klesají, začínám mít obavy o své milované tropické rostliny. Mám doma několik druhů, které jsem si pořídil v posledních letech a teď mi leží v hlavě otázka, jak je vlastně ochránit před mrazem? Nechci, aby mi umřely nebo byly nějak poškozené. Jaké metody na ochranu před mrazem existují a co bych měl udělat, abych zajistil, že moje rostliny přežijí chladné měsíce? Myslím, že bych mohl použít nějaké kryty nebo možná přenést rostliny dovnitř, ale jak to udělat správně? Existují nějaké speciální tipy, které by mohly pomoci, třeba jak správně zateplit květináče nebo co dělat s kořeny? A co ventilace, nemůže to být problém? Předpokládám, že některé rostliny jsou citlivější na chlad než jiné, takže jak to poznat? Má někdo zkušenosti s tímto tématem a může se podělit o rady? Bylo by super mít nějaký seznam věcí, na které bych si měl dávat pozor. Jaké jsou vaše osvědčené triky na ochranu tropických rostlin před mrazem?

160 slov
1.6 minut čtení
16. 12. 2024
Lukáš Hroch

Když jde o ochranu tropických rostlin před mrazem, je to fakt důležitý téma. První a nejlepší rada je určitě přenést je dovnitř, pokud máš možnost. Hlavně si dej pozor na teplotu, ať je to pro ně příjemný místo, ne moc teplý, ale ani studený. Co se týče květináčů, zabal je do bublinkový fólie nebo prostě do nějaký starý deky, aby kořeny nezmrzly. Ventilace je důležitá, jinak ti tam vznikne plíseň, tak na to nezapomeň. Některý rostliny snesou chlad lépe než jiný, tak si zjisti, co máš doma, abys věděl, co potřebujou. Pokud je máš venku, můžeš použít kryty nebo netkanou textilii na zakrytí. A když už mluvíme o krytech, dej pozor na to, aby se pod nimi nedržela vlhkost. Taky můžeš zkusit mulčování kolem rostlin, to pomáhá udržet teplo v půdě. Takže shrnuto – vnitřek pokud to jde, zateplit květináče a hlídat ventilaci. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Vladimíra Hlaváčová

Takže, když jde o ochranu tropických rostlin před mrazem, určitě je dobrý nápad je přenést dovnitř, pokud to jde. Ideální je mít je v teplejším a světlém místě. Pokud máš málo prostoru, tak zkus aspoň potáhnout ty nejcitlivější. Kryty na rostliny taky fungujou, můžeš použít netkanou textilii nebo speciální mrazuvzdorné plachty. Hlavně dej pozor na to, aby se špatně zakryté rostliny nemohly udusit.

Zateplení květináčů je taky důležitý. Můžeš obalit květináče bublinkovou fólií nebo je postavit na nějakou podložku, aby nebyly přímo na studené zemi. Kořeny by měly být v suchu, takže je dobrý je nepolévat moc. Co se ventilace týče, jo, dej pozor, aby se tam nedělala plíseň – rostliny potřebují dýchat.

A jinak jo, některé druhy jsou citlivější než jiné. Například banánovníky nebo hibiscus to špatně snáší. Měj je teda v tepleji a klidně si udělej seznam podle citlivosti, abys měl přehled. Hlavně buď ve střehu, jak budou teploty padat. Dobré je sledovat předpověď a včas reagovat.

157 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2025
Vladimír Zlámal
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Jak správně manipulovat s tropickými rostlinami během sezónních změnPraktické tipy pro péči o tropické rostliny v závislosti na ročních obdobích. Zjistěte, jak udržet vaše rostliny zdravé a krásné po celý rok.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky