Meskalin.cz/Fórum/Můžu dát sukulenty ven, když je teplo?

Můžu dát sukulenty ven, když je teplo?

Nedávno jsem si pořídil pár sukulentů a teď, když už je venku to krásný sluníčko a teplo, přemýšlím, jestli je můžu vzít ven. Mám strach, že by se mohly spálit nebo dostat nějakou nemoc. Jak to vlastně funguje? Jaké jsou ideální podmínky pro sukulenty, když je horko? Mohu je dát na slunce hned, nebo bych měl začít někde ve stínu a postupně je aklimatizovat? A co noční teploty? Pokud v noci klesne teplota, nemohou se nějak poškodit? Ještě jsem slyšel, že některé druhy snáší horko lépe než jiné. Jak poznám, které z těch mých jsou odolné a které by raději zůstaly uvnitř? Když už je vezmu ven, jak často bych měl kontrolovat vlhkost půdy? A co zalévání? Měl bych zalévat častěji, když jsou venku nebo stejným způsobem jako předtím doma? Také se mě zmínili o tom, že by se mělo dávat pozor na déšť, protože někteří sukulenty nemají rádi přemokření. Jak to tedy udělat správně? Prostě se snažím přijít na to, jak to udělat bez problémů a přitom si užít tu krásnou zahradu s těmi úžasnými rostlinami. Díky za pomoc!

180 slov
1.8 minut čtení
24. 12. 2024
Jarmila Pazderová

Tak hele, sukulenty ven dát můžeš, ale radši začni pomalu. Třeba je na pár dní dej do stínu, ať si zvyknou na víc světla. Pak je můžeš pomalu přesunout na sluníčko, ale opatrně, aby se nespálily. Noční teploty by měly být ok, pokud to nepadají nějak moc pod nulu, tak by měly zvládnout. Některé druhy jako třeba aloe nebo echeveria snášejí horko líp než jiný, tak si zjisti, co máš za druhy. Co se týče vlhkosti půdy, kontroluj to častěji než doma, zvlášť když je venku horko, ale zalévej až když je půda suchá, aby ses vyhnul přemokření. No a dej bacha na déšť, to ti může pěkně zkazit plány. Jestli prší moc, tak je klidně schovej. Zkrátka buď pozorný a užij si to venku!

125 slov
1.3 minut čtení
14. 12. 2024
Andrea Vrbová

Sukulenty ven dát můžeš, ale je lepší je aklimatizovat. Začni je dávat do stínu nebo na místo, kde není přímé slunce, aspoň na pár dní, aby si zvykly. Pak je pomalu přesuň na slunnější místa. Horko většinou snášejí dobře, ale pozor na to, aby se nespálily. Noční teploty by měly být v pohodě, většina sukulentů to zvládne. Některé druhy jako třeba Echeveria nebo Sedum jsou odolnější než jiné, takže si zjisti, co máš za druhy. Když je dáš ven, kontroluj vlhkost častěji, protože venku se půda vysušuje rychleji. Zalévej podle potřeby, ale dávej pozor na déšť – pokud prší, tak je můžeš schovat, aby se nepřemokřily. Takže souhrn – aklimatizace, pozor na slunce a déšť a kontrola vlhkosti, to by mělo fungovat.

122 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2024
Bohumil Pazdera
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Jak správně manipulovat s tropickými rostlinami během sezónních změnPraktické tipy pro péči o tropické rostliny v závislosti na ročních obdobích. Zjistěte, jak udržet vaše rostliny zdravé a krásné po celý rok.
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky