Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl měnit substrát pro kaktusy?

Jak často bych měl měnit substrát pro kaktusy?

Mám takový dotaz ohledně péče o kaktusy, především co se týče substrátu. Vím, že kaktusy potřebují specifické podmínky a správnou půdu, ale jak často bych měl měnit substrát, aby se jim dařilo co nejlépe? Představoval jsem si, že s nimi není moc práce, ale teď si nejsem jistý. Všiml jsem si, že některé rostliny vypadají trochu unaveně a snad i kořeny se zdají být takové zahuštěné. Je to normální nebo je to jasný signál, že je potřeba něco udělat? Mám substrát vyměnit každý rok, nebo stačí jednou za pár let? A co když mám různé druhy kaktusů, mají na měnění substrátu stejné požadavky? Jak poznám, že už je substrát špatný a potřebuje výměnu? Odpovědi na tyto otázky by mi hodně pomohly, abych se vyhnul zbytečným problémům a zajistil svým kaktusům ideální podmínky pro růst. Díky moc!

136 slov
1.4 minut čtení
21. 10. 2024
Eva Palečková

No, substrát pro kaktusy bys měl měnit tak jednou za 2-3 roky, ale záleží taky na tom, jak se tvoje kaktusy chovají. Jestli vidíš, že mají zahuštěné kořeny nebo substrát už vypadá dost vyžile, tak je čas na výměnu. Kaktusy potřebují dobře propustný substrát, jinak hrozí hniloba. Takže když začneš mít pocit, že substrát je moc kompaktní nebo hnědý a plný solí, je lepší ho vyměnit dřív. Různé druhy kaktusů většinou mají podobné požadavky na substrát, ale pokud máš nějaké speciální úzkolisté kaktusy, může to být jinak. Obecně platí, že čím víc se o ně staráš, tím lépe budou vypadat.

100 slov
1 minut čtení
25. 1. 2023
Filip Zich

Kaktusy většinou nepotřebují častou výměnu substrátu. Pokud máš pocit, že kaktusy vypadají unaveně, může to být známka, že substrát je vyčerpaný nebo že kořeny jsou přerostlé. Doporučuje se měnit substrát tak jednou za 2-3 roky, ale záleží to na konkrétním druhu a podmínkách. Když vidíš, že substrát je rozpadlý, zhutněný, nebo když je plný solí a zbytků hnojiv, je čas na výměnu. Každý druh kaktusu může mít trošku jiné potřeby, ale většinou všechny preferují dobře propustný substrát. Takže když si nejsi jistý, radši zkontroluj kořeny a substrát a podle toho se rozhodni. Držím palce!

94 slov
0.9 minut čtení
3. 3. 2022
Denisa Richterová
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Techniky údržby substrátu pro zdravý růst kaktusů a sukulentůObjevte osvědčené techniky pro údržbu substrátu, který zajistí optimální vlhkost a výživu vašich kaktusů a sukulentů. Rotace substrátu a další tipy pr...
1000 slov
10 minut čtení
15. 3. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky