Meskalin.cz/Fórum/Co bych měl přidat do substrátu, aby rostly sukulenty lépe?

Co bych měl přidat do substrátu, aby rostly sukulenty lépe?

Mám pár sukulentů doma a chci, aby vypadaly co nejlépe. Zajímalo by mě, co všechno bych mohl přidat do substrátu, aby měly ideální podmínky k růstu. Vím, že sukulenty potřebují dobrou drenáž, ale nevím přesně, co by pomohlo zlepšit jejich růst. Mám už nějaký univerzální substrát, ale je lepší ho něčím obohatit? Třeba perlitem nebo pískem? A co třeba nějaké organické hnojivo? Myslíte, že by to pomohlo? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými složkami substrátu pro sukulenty? Mohli byste mi poradit, co dalšího bych měl zvážit při přípravě substrátu? Co se nejvíc osvědčilo vám a proč? Rád bych se dozvěděl něco o tom, jaké poměry by mohly být ideální a jaké kombinace jsou nejlepší pro zdravý růst sukulentů. Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na specifické druhy substrátů nebo směsí, které jsou pro sukulenty obzvlášť vhodné. Jaké máte zkušenosti s přidáváním různých materiálů do zeminy a jak to ovlivnilo vaše rostliny? Děkuju za všechny rady.

157 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2024
Eva Marková

Když chceš, aby sukulenty rostly co nejlíp, tak je fakt důležitý mít dobrý substrát. Ten univerzální substrát je fajn, ale klidně ho vylepši. Doporučuji přidat perlit nebo písek – obojí zlepší drenáž a předejde to hnijícím kořenům. Tak můžeš třeba namíchat 50% substrátu a 50% perlitu nebo písku. Někteří lidi taky přidávají štěrk, což je super pro odvodnění.

Co se týče hnojiva, tak opatrně – sukulenty potřebují méně živin než normální kytky. Můžeš zkusit nějaké organické hnojivo, ale ideálně na jaře a v létě, když rostou. Třeba hnojivo pro kaktusy by mělo být v pohodě.

Zkus si najít nějakou směs pro sukulenty v obchodě, je to obvykle už namíchaný a většinou to funguje dobře. Ve finále, sleduj jak reagujou na to, co děláš, každý druh může mít jiné potřeby. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
22. 5. 2023
Štěpán Pospíšil

Jasně, sukulenty potřebujou dobrou drenáž, takže je fajn přidat do substrátu něco jako perlit nebo hrubý písek. Tohle zlepší vzdušnost a pomůže zabránit hnilobě kořenů. Můžeš zkusit kombinaci 50% univerzálního substrátu a 50% perlitu nebo písku. Pokud chceš, můžeš přidat i trochu štěrku, aby to mělo ještě lepší odvodnění.

Hnojivo bych dával opatrně, radši použij nějaké speciální pro sukulenty, ale jen občas, třeba na jaře. Příliš mnoho živin může udělat víc škody než užitku. Co se týče směsí, spousta lidí doporučuje směs pro kaktusy, ta je taky super. Obecně platí, že čím víc vzduchu ke kořenům, tím lépe. Takže experimentuj a uvidíš, co tvým sukulentům vyhovuje nejvíc.

107 slov
1.1 minut čtení
8. 4. 2023
Eva Palečková
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Techniky údržby substrátu pro zdravý růst kaktusů a sukulentůObjevte osvědčené techniky pro údržbu substrátu, který zajistí optimální vlhkost a výživu vašich kaktusů a sukulentů. Rotace substrátu a další tipy pr...
1000 slov
10 minut čtení
15. 3. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky