Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ zeminy je nejlepší pro pěstování kaktusů?

Jaký typ zeminy je nejlepší pro pěstování kaktusů?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám dotaz ohledně pěstování těchto fascinujících rostlin. Zajímalo by mě, jaký typ zeminy je vlastně nejlepší pro kaktusy? Slyšel jsem, že je důležité mít dobře propustnou půdu, ale co to přesně znamená? Jaké složky by měla zahrnovat ideální zemina pro kaktusy? Mám doma několik druhů, ale nevím si rady s tím, co přesně použít. Někdo mi říkal, že bych měl přidat písek nebo štěrk, jiný zase zmiňoval speciální substrát. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů a jakou zeminu používáte? Je lepší koupit hotový substrát pro kaktusy nebo si ho udělat sám? A co třeba přidat nějaké hnojivo? Možná máte i tipy na konkrétní značky nebo recepty na směs, která se osvědčila. Děkuju moc za vaše rady a zkušenosti!

124 slov
1.2 minut čtení
6. 10. 2020
Ladislav Zeman

No, tak pro kaktusy je fakt důležitý mít dobrou propustnou zeminu. Většinou se doporučuje směs, která by měla obsahovat písek, štěrk nebo perlitu, aby se zabránilo hromadění vody. Někdo používá i kokosovou vlákninu. Můžeš to zkusit namíchat s obyčejnou zahradní zemí, ale spíš v menším poměru. Je dobrý mít alespoň 50% propustných materiálů. Co se týče hnojiva, tak to je spíš na jaře a v létě, nějaký slabší hnojivo pro sukulenty postačí. Já jsem si třeba kupoval hotový substrát pro kaktusy a jsem spokojený, ale pokud chceš experimentovat, zkus si to udělat sám podle svých představ. Jinak dej pozor na přelití - kaktusy nemají rády moc vlhkosti.

107 slov
1.1 minut čtení
26. 2. 2023
Stanislav Švanda

Pro kaktusy je nejlepší mít směs, co dobře propouští vodu, protože tyhle rostliny nesnášejí moc vlhkosti. Většina lidí doporučuje směs písku, perlitu a trošku zeminy, klidně tak 1:1:1 nebo 2:1:1. Písek a perlit pomůžou s odvodněním a vzdušností. Dobrý je i štěrk, pokud chceš udělat drenáž. Někdo používá hotové substráty pro sukulenty, ale klidně si to můžeš namíchat sám, je to levnější a víš, co tam dáváš. Co se hnojiva týče, stačí občas nějaké slabé hnojivo na kaktusy během vegetační sezony. Osobně mám dobrou zkušenost se substrátem od značky X, ale klidně se podívej na recenze. Hlavně dej pozor na přelévání, to je pro kaktusy zabiják!

106 slov
1.1 minut čtení
17. 4. 2021
Soňa Tvrdíková
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Techniky údržby substrátu pro zdravý růst kaktusů a sukulentůObjevte osvědčené techniky pro údržbu substrátu, který zajistí optimální vlhkost a výživu vašich kaktusů a sukulentů. Rotace substrátu a další tipy pr...
1000 slov
10 minut čtení
15. 3. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky