Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší přesadit kaktus?

Kdy je nejlepší přesadit kaktus?

Mám takový dotaz ohledně přesazování kaktusů. Vím, že je to důležité pro jejich zdraví, ale nejsem si úplně jistý, kdy je ten správný čas na to, vzít svůj zelený poklad a přesunout ho do nového květináče. Je lepší to dělat na jaře, když začne růst, nebo spíš na podzim? Slyšel jsem, že kaktusy mají rády klid a při změně mohou být docela nervózní. Také bych chtěl vědět, jestli existují nějaké signály, které mi ukážou, že je už opravdu na čase. Třeba když vidím kořeny vyčuhující z dírky na dně květináče, je to jasné znamení? A co se týká typu půdy – musím kupovat něco speciálního, nebo stačí klasická zemina s trochou písku? Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli se mám bát přesazení v období sucha nebo chladu, protože přece jenom jsou to kaktusy a mají rády teplo. Jak moc se vůbec kaktusy stresují tímto procesem? Mohu udělat něco, abych jim pomohl snadněji se přizpůsobit novému prostředí? Děkuju za všechny rady a tipy!

162 slov
1.6 minut čtení
2. 5. 2023
Pavel Janoušek

Nejlepší čas na přesazení kaktusu je na jaře, když začne vegetační období a kaktusy se probouzejí z zimního spánku. To je pro ně nejpřirozenější doba a měli by být méně stresovaní. Pokud vidíš, že kořeny už lezou ven z květináče, tak to je jasný signál, že je čas na změnu. Co se týče půdy, kup si speciální substrát pro kaktusy, co je prodyšný a má dobré odvodnění. Klasická zemina s pískem by mohla stačit, ale nedoporučuje se to jako dlouhodobé řešení. Přesazování v období sucha nebo chladu může být riskantní, ale když je kaktus zdravý, měl by to zvládnout. Zkus ho po přesazení nechat pár dní v klidu a nedávat mu hned vodu, aby si zvykl na nový pot. Kaktusy jsou dost odolné, ale stresu se vyhnout nelze, tak se snaž jim to co nejvíc usnadnit.

136 slov
1.4 minut čtení
12. 10. 2024
Alena Kašparová

Nejlepší je kaktusy přesazovat na jaře, když začnou růst. To je pro ně ideální, protože se pak snadněji adaptují. Pokud vidíš kořeny venku z květináče, tak to je jasnej signál, že už je čas. Co se týče půdy, tak doporučuju speciální substrát pro kaktusy, nebo si můžeš udělat směs s trochou písku. Když sázíš v suchu nebo chladu, tak to může být risk. Kaktusy mají radši teplo a slunce. Stresují se tím procesem, občas to může trvat, než se vzpamatují. Aby ses vyhnul stresu, dej jim po přesazení trochu klid a nechoď s nimi hned do velkýho světla. Jen je nezapomeň zalít po pár dnech, ať mají dost vláhy na start.

111 slov
1.1 minut čtení
16. 10. 2024
Filip Novák
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Kdy je nejlepší čas na přesazení exotických rostlin a jak to provést správněNaučte se, jak správně přezazovat exotické rostliny. Zjistěte, kdy je ten pravý čas a jak tuto operaci provést bez poškození vašich zelených miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky