Meskalin.cz/Fórum/Můžu přesadit exotické rostliny v zimě?

Můžu přesadit exotické rostliny v zimě?

Zajímalo by mě, jestli je vhodné přesazovat exotické rostliny během zimních měsíců. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které bych rád přemístil do větších květináčů, ale bojím se, že to v zimě není nejlepší nápad. Vím, že většina rostlin má v zimě klidové období a potřebují méně světla a vody. Takže se ptám, jestli by přestěhování v tomto období mohlo nějak ohrozit jejich zdraví nebo růst. Četl jsem, že některé rostliny jsou na změny prostředí citlivější než jiné, takže mě zajímá, jak je to s těmi exotickými druhy. Může to mít vliv na jejich kořeny nebo celkovou vitalitu? A co třeba teplota – je lepší nechat je v teple po přesazení nebo je nechat venku? Jaké jsou vaše zkušenosti s přesazením kaktusů a sukulentů v zimě? Děkuju za rady a tipy.

131 slov
1.3 minut čtení
9. 6. 2024
Vladimír Netolický

Přesazování exotických rostlin v zimě může být trochu riskantní. Kaktusy a sukulenty mají sice rády sucho, ale v zimě jsou většinou v klidu a přesazení jim může narušit jejich cyklus. Pokud jsou kořeny vystaveny při přesazení, tak to může být problém, zvlášť když je venku chladno. Ideálně bys měl počkat na jaro, kdy začnou růst a mají víc energie.

Pokud to ale nutně potřebuješ udělat, tak se ujisti, že je přesazuješ do suché zeminy a snaž se je udržet v teple po přesazení. Nepokládej je ven, dokud není teplo. Měly by dostat co nejvíc světla, ale ne přímé slunce hned po přesazení. Takže pokud to jde, vyčkej na lepší období.

109 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Helena Šimková

Přesazování exotických rostlin, jako jsou kaktusy a sukulenty, v zimě není ideální. V zimě většina těchto rostlin spí, takže je lepší je nechat v klidu. Můžeš je přesadit, ale hrozí riziko, že se neujmou nebo budou mít problémy s kořeny. Teplota a světlo hrají velkou roli – pokud je to možné, drž je v teple a ne na chladném místě, aby se nerozpadly. Ale pokud musíš, tak aspoň do nového květináče dej suchou zem a klidně je zalij až za pár týdnů. Měl jsem kaktusy, co jsem přesazoval v zimě, a byl to docela risk, pár jich odešlo. Takže jestli můžeš, radši to udělej na jaře.

106 slov
1.1 minut čtení
18. 9. 2024
Blanka Valentová
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Kdy je nejlepší čas na přesazení exotických rostlin a jak to provést správněNaučte se, jak správně přezazovat exotické rostliny. Zjistěte, kdy je ten pravý čas a jak tuto operaci provést bez poškození vašich zelených miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky