Meskalin.cz/Fórum/Jak správně připravit substrát na přesazení sukulentu?

Jak správně připravit substrát na přesazení sukulentu?

Když přijde čas na přesazení mých sukulentů, vždycky mám trochu obavy, jestli udělám všechno správně. Vím, že substrát hraje klíčovou roli, ale jak vlastně vybrat ten správný? Měla bych použít speciální směs pro sukulenty, nebo je lepší vytvořit vlastní doma? A pokud se rozhodnu pro domácí variantu, co všechno do toho musím dát? Slyšela jsem, že písek je důležitý, ale jaký typ písku je nejlepší? Mám ho smíchat s něčím jiným, jako třeba s perlitem nebo rašelinou? A co hnojivo? Měla bych něco přidat do substrátu už při přípravě, nebo to nechat na později? Také mě zajímá, jakou strukturu by měl mít ideální substrát – měl by být sypký a dobře propustný, nebo je v pořádku, když bude trošku těžší? Ještě se chci zeptat na vlhkost – jak by měla být úroveň vlhkosti substrátu při přesazení? Mám předtím substrát navlhčit, nebo ne? Jaké jsou další tipy a triky, které byste doporučili pro úspěšné přesazení sukulentů? Ráda bych se ujistila, že svým rostlinkám dám ten nejlepší start do nového květináče.

169 slov
1.7 minut čtení
9. 4. 2024
Václav Světlík

Přesazení sukulentů je fajn, ale substrát je fakt důležitej. Já většinou kupuju hotovej substrát na sukulenty, protože je to jednodušší, ale pokud chceš udělat vlastní, tak se neboj. Můžeš vzít klasickou zahradní zeminu, ale určitě do toho přidej písek – ideálně hrubý křemičitý. Sypej tak 50% písku a 50% zeminy. Pak bych tam do toho přimíchal perlit nebo lávovou drť, aby to bylo víc prodyšný, tak 20-30% by mělo stačit. Rašelinu moc nepoužívej, sukulenty to nemají rády.

Co se hnojiva týče, já do substrátu nic nedávám, spíš pak hnojím po nějaký době, až začne vegetační období. Substrát by měl bejt sypkej a lehkej, aby se voda dobře odváděla. Před přesazením bych substrát nenavlhčoval, spíš to udělej po přesazení – ať si kořeny nezhnijou.

Úroveň vlhkosti by měla bejt spíš suchá, takže dej pozor, ať to není moc mokrý. Jinak tipy? Nezapomeň na dobrý odvodnění v květináči! Klidně přidej na dno pár oblázků nebo drcené cihly. To pomůže.

155 slov
1.6 minut čtení
7. 10. 2023
Adam Blažek

Substrát pro sukulent má být hlavně dobře propustný, takže ideálně smíchej zahradnickou zeminu s pískem a perlitem. Písek můžeš použít hrubý křemičitý, ten je nejlepší. Rašelina není nutná, ale pár procent jí neuškodí, pokud chceš, aby to mělo nějakou strukturu. Hnojivo radši přidej až po přesazení, protože čerstvý substrát by měl být bez živin, aby se sukulenty nezapálily. Co se týče vlhkosti, tak substrát by měl být spíš suchý, než mokrý – klidně ho před přesazením nevlhči. Drž se toho, že sukulenty nesnášejí moc vody. A když přesazuješ, dej pozor na kořeny, ať je moc nepoškodíš. Jinak sleduj, jak rychle vysychá substrát po zalití, to ti pomůže najít ten správný poměr. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
26. 1. 2024
Anna Palečková
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Kdy je nejlepší čas na přesazení exotických rostlin a jak to provést správněNaučte se, jak správně přezazovat exotické rostliny. Zjistěte, kdy je ten pravý čas a jak tuto operaci provést bez poškození vašich zelených miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky