Meskalin.cz/Fórum/Můžu nechat kaktusy venku přes zimu nebo je musím přenést domů?

Můžu nechat kaktusy venku přes zimu nebo je musím přenést domů?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně svých kaktusů, které mám na zahradě. Jsou to různé druhy, některé menší, jiné větší, ale všechny vypadají zdravě a krásně. Teď se blíží zima a já nevím, co s nimi udělat. Slyšel jsem, že některé kaktusy snesou chlad a mohou přežít i venku, zatímco jiné by mohly umřít, pokud je nenechám přezimovat v teple. Zajímalo by mě, jak zjistit, které z mých kaktusů jsou odolné a které ne. Mám obavy, že když je nechám venku, tak je ta zima zničí. Ale na druhou stranu, přenášet je všechny do domu se mi zdá dost náročné. Jaké jsou vaše zkušenosti s přezimováním kaktusů? Můžu je klidně nechat venku a jen je chránit před sněhem nebo mrazem? Nebo by bylo lepší je mít uvnitř? Jaké podmínky by potřebovaly, kdybych je opravdu musel vzít domů? Budu rád za jakoukoliv radu nebo tipy, co dělat se svými kaktusy v zimě. Díky moc!

153 slov
1.5 minut čtení
5. 11. 2024
Milada Roubalová

Tak hele, záleží na druhu kaktusů, co máš. Některý kaktusy jsou docela odolný a snesou chlad, jiný ne. Třeba některý druhy jako Echinopsis nebo Opuntia to zvládnou i venku, ale většina ostatních by to mohla schytat. Pokud si nejsi jistej, tak je lepší je vzít dovnitř. Když je dáš do chladnější, ale světelné místnosti, měly by to přežít bez problémů. No a pokud je necháš venku, tak je aspoň chraň před sněhem a deštěm, aby ti nenavlhly a nezmrzly. Jakmile teplota klesne pod nulu, tak bych už radši přenesl. Zkus se mrknout po jakýmkoli značkách nebo popisech přímo na těch kaktusech, občas se tam dá najít info o mrazuvzdornosti. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
2. 11. 2023
Jana Hlávková

Záleží na druhu kaktusů, co máš. Některé jsou dost odolné a snesou zimu venku, jako třeba Echinocereus nebo Opuntia. Ty bys měl chránit hlavně před vlhkem, sněhem a mrazem, ideální je nějaká stříška nebo přikrýt chvojím. Ale většina ostatních kaktusů, třeba ty citlivější, by bylo lepší vzít dovnitř. Tam potřebujou chladnější místo, ale ne mrazivé, ideálně kolem 5-10 stupňů. Nezapomeň je zalévat většinou míň než v létě. Pokud máš víc druhů, tak se podívej na jejich specifika, co zvládnou a co ne. Kdyby ses rozhodl je vzít dovnitř, dej si pozor na škůdce a špatné podmínky. Rychle si to zjistíš i na netu podle názvů. Držím palce!

107 slov
1.1 minut čtení
23. 10. 2022
Veronika Šťastná
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Příprava kaktusů na zimní období: Klíčové tipy pro úspěšný zimní spánekObjevte, jak správně připravit kaktusy na zimu, aby zajistily zdravý spánek a následný růst na jaře. Praktické rady a tipy pro údržbu kaktusů v zimě.
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky