Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o kaktusy v zimě?

Jak se starat o kaktusy v zimě?

Zdravím všechny nadšence do kaktusů! Chtěla bych se zeptat, jak vlastně správně pečovat o naše malé zelené kamarády v zimních měsících. Vím, že kaktusy jsou zvyklé na sušší a teplejší podmínky, ale co se stane, když teploty klesnou a dny jsou krátké? Jak moc je potřeba je zalévat, když venku mrzne? Mám strach, že by mi mohli uhynout, když je budu mít doma, ale zároveň se bojím, že je příliš zalévání přivede k úhynu. Jaké jsou nejlepší podmínky pro jejich zimní spánek? A co světlo? Musím je stále dávat na sluníčko, nebo stačí menší množství? Bude stačit umělé osvětlení, nebo to nemá moc smysl? Vím, že každý druh může mít trochu jiné potřeby, ale zajímají mě obecné rady. Jaké máte zkušenosti s péčí o kaktusy v zimě? Měli jste nějaké problémy, nebo vám naopak rostou jako z vody? Děkuji za každou radu!

142 slov
1.4 minut čtení
6. 4. 2024
Marie Vaňková

Starat se o kaktusy v zimě je dost specifický, ale vlastně to není zas tak složitý. Hlavně je nezalévat moc, v zimě většina druhů spí a potřebuje minimum vody. Takže klidně je nech klidně bez vody i pár měsíců, pokud nejsou úplně suchý. Když už je zaléváš, tak jen trošku a jen když je substrát fakt suchý. Teplota by měla být spíš chladnější, kolem 10-15 stupňů, ale pozor na mráz! Ideální je umístit je na světlejší místo, ale ne na přímém slunci, to by mohly spálit. Jestli máš okno, co má dobré světlo, to stačí. Umělé osvětlení může pomoct, ale musíš mít dobré spektrum, aby to vůbec mělo smysl. Kaktusy si dávají pozor na přelévání a chlad, takže se snaž si najít tu správnou rovnováhu a neměj strach. Jakmile se jaro blíží, začnou znova růst a budeš mít radost! Držím palce.

141 slov
1.4 minut čtení
8. 4. 2024
Patrik Říha

Kaktusy v zimě potřebujou úplně jinou péči než v létě. Základem je, že mají klidový režim, takže se zalévá mnohem méně, ideálně vůbec, pokud je to možné. Když je teplota nízká, tak jim můžeš dát trochu vody, ale fakt opatrně. Většina kaktusů snáší chlad, ale nesmí být promoklé, jinak začnou hnít. Co se světla týče, dej je na co nejjasnější místo, ale pozor na přímý sluneční svit - to může být moc agresivní. Umělé osvětlení může pomoct, pokud máš málo přirozeného světla, ale nesmí to být moc silné. Hlavně sleduj, aby se ti nezdeformovaly nebo nevybledly. Většinou mi kaktusy v zimě moc problémů nedělají a spíš jenom spí. Takže klid a občasná kontrola a mělo by to být ok.

119 slov
1.2 minut čtení
30. 6. 2024
Petra Šrámková
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Setkání s místními pěstiteli: Jak získat inspiraci a nové techniky pěstováníObjevte fascinující příběhy zahradníků z různých koutů světa, kteří sdílejí své zkušenosti a techniky pěstování exotických rostlin. Inspirujte se jeji...
1000 slov
10 minut čtení
5. 3. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky