Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty?

Jak často zalévat sukulenty?

Zdravím, mám doma několik sukulentů a už nějakou dobu se snažím o jejich pěstování, ale pořád si nejsem jistý, jak často je vlastně zalévat. Hlavně mám na mysli ty klasické druhy, jako jsou například aloe vera nebo různá echeveria. Slyšel jsem, že sukulenty by měly být spíše na sušší straně, ale pak mi někdo říkal, že je potřeba je zalévat pravidelně, jinak začnou schnout. Já se snažím najít nějakou zlatou střední cestu, ale docela se v tom ztrácím.

Někdy mám pocit, že bych je měl zalévat jednou za týden, ale obávám se, že to je moc. Zároveň jsem slyšel o tom, jak je důležité sledovat půdu a pokud je suchá, tak zalít. Jenže jak poznat ten správný čas? Co když bude moc horko nebo zase naopak moc chladno? Jak to ovlivňuje potřebu vody? A co třeba zimní období? Myslím, že během zimy by měly mít sukulenty nějaký jiný režim péče, ale kolikrát zalévat v zimě? Když už mluvíme o té půdě, jaký typ substrátu je pro ně nejlepší? Je lepší špeciální mix na sukulenty nebo stačí normální kaktusový substrát? Jak jste to dělali vy s vašimi rostlinami? Kdyby se mi podařilo zjistit nějaké základní informace o tomhle tématu, myslím si, že bych byl mnohem klidnější a moje sukulenty by určitě vypadaly líp. Takže jak často vlastně zalévat sukulenty a co všechno mám brát v potaz?

224 slov
2.2 minut čtení
9. 6. 2024
Zuzana Matějková

Myslím, že to, jak často zalévat sukulenty, závisí na víc faktorech. Obecně platí, že je lepší zalévat je méně často než víc. Když máš sukulenty jako aloe nebo echeveria, tak je dobrý dávat pozor na půdu. Zalévej je, když je substrát úplně suchý, což může být třeba jednou za 2-3 týdny v létě. V zimě bys měl hodně omezit zálivku, klidně i na jednou za měsíc nebo míň, protože rostliny v zimě spí a nepotřebují tolik vody. Horko nebo chlad ovlivňuje potřebu vody hodně – když je teplo, tak si vezmou víc, kdežto v chladu jsou docela v klidu. Pokud jde o substrát, tak specializovaný mix na sukulenty je téměř vždy lepší než kaktusový substrát, protože většinou je víc vzdušný a drénuje lépe. Myslím, že se tímhle způsobem dáš do pohody s péčí o ty svoje rostlinky. Zkrátka sleduj půdu a netlač na pilu.

144 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2024
Miroslava Svobodová

Zalévání sukulentů je trochu věda, ale nakonec to chce jen praxi a pozorování. Obecně platí, že sukulenty potřebujou víc vody v léťe a míň v zimě. Když je teplo, můžeš zkusit zalévat jednou za týden nebo i jednou za 10 dní, ale rozhodně se musíš podívat na půdu – pokud je suchá, tak zalít. V zimě je lepší zalévat míň, třeba jednou za měsíc. Pokud máš hodně chladno, tak klidně i víc. Nezapomeň, že substrát hraje roli – ideální je speciální mix na sukulenty nebo kaktusy, co dobře odvodňuje. Hlavní je nenechat je stát ve vodě, to bys je rychle zabil. Takže pro začátek se koukni na půdu, lehce ji pohněte prstem a podle toho se rozhoduj. Uvidíš, že si brzo najdeš ten svůj rytmus!

125 slov
1.3 minut čtení
9. 12. 2024
Jarmila Zajícová
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Setkání s místními pěstiteli: Jak získat inspiraci a nové techniky pěstováníObjevte fascinující příběhy zahradníků z různých koutů světa, kteří sdílejí své zkušenosti a techniky pěstování exotických rostlin. Inspirujte se jeji...
1000 slov
10 minut čtení
5. 3. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky