Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro exotické rostliny?

Jaké hnojivo je nejlepší pro exotické rostliny?

Zajímalo by mě, co je vlastně nejlepší hnojivo pro exotické rostliny? Mám doma několik krásných kaktusů a sukulentů, které se snažím pěstovat co nejlépe, ale trošku jsem zmatený, co se týče jejich výživy. Slyšel jsem o různých typech hnojiv, jako jsou organická a minerální, a nevím, co by pro tyto rostliny mohlo být nejlepší. Někdo mi říkal, že exotické rostliny potřebují speciální hnojivo s vysokým obsahem draslíku, zatímco jiní doporučovali více dusíku. Jak to vlastně je? Jaké složení by mělo mít ideální hnojivo pro kaktusy a sukulenty? Zajímalo by mě také, jestli byste doporučili nějaké konkrétní značky nebo typy hnojiv, které už máte vyzkoušené a osvědčily se vám. A co třeba frekvence hnojení? Jak často bych měl hnojit své rostliny v průběhu roku? Snažím se zajistit svým exotickým miláčkům co nejlepší péči a všechny rady budou určitě užitečné. Díky moc!

140 slov
1.4 minut čtení
6. 5. 2024
Irena Rybářová

Takže, ohledně hnojiv pro kaktusy a sukulenty je to docela jednoduché. Většinou se doporučuje hnojivo s nízkým obsahem dusíku a vyšším draslíkem a fosforem. Na trhu jsou speciální hnojiva přímo pro tyhle rostliny, třeba něco jako 5-10-10 nebo 2-7-7, to by mělo být v pohodě. Co se týče organických vs. minerálních hnojiv, obě varianty můžou fungovat, ale já mám radši minerální, protože se lépe vstřebávají. Značky jako Cactus Jack nebo nějaké hnojivo z obchodu s rostlinami jsou celkem ok. Hnojení bych doporučil na jaře a v létě, třeba jednou za měsíc, a v zimě klidně vynechat. Důležitý je taky nezapomínat na dobrý odtok vody, aby se kořeny nezaplavily. Takže zkusíš tohle a mělo by to být fajn.

117 slov
1.2 minut čtení
9. 1. 2025
Vojtěch Pech

Takže, co se týče hnojení kaktusů a sukulentů, většinou se doporučuje použít hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem draslíku a fosforu. Tyhle rostliny jsou zvyklé na suché podmínky, takže potřebují něco jiného než klasické květinové hnojivo. Hledal bych speciální hnojivo pro sukulenty, co má třeba poměr 3-1-2 nebo něco podobného. Mám dobré zkušenosti s tekutým hnojivem od značky Cactus Juice, ale i jiný výrobci to dělají dobře. Hnojení stačí jednou za měsíc během vegetační sezony, což je jaro a léto, v zimě už vůbec. Taky nezapomeň, že kaktusy nesnášejí přehnojení, tak radši míň než víc.

97 slov
1 minut čtení
29. 11. 2024
Jindřich Paleček
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Setkání s místními pěstiteli: Jak získat inspiraci a nové techniky pěstováníObjevte fascinující příběhy zahradníků z různých koutů světa, kteří sdílejí své zkušenosti a techniky pěstování exotických rostlin. Inspirujte se jeji...
1000 slov
10 minut čtení
5. 3. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky