Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám hnojit kaktusy kapalným hnojivem?

Jak často mám hnojit kaktusy kapalným hnojivem?

V poslední době se mi dostalo do rukou pár krásných kaktusů, které bych chtěl pěstovat co nejlépe, ale nejsem si úplně jistý, jakým způsobem je správně hnojit. Mám na mysli konkrétně kapalná hnojiva, která se mi zdají jako ideální volba pro tyhle úžasné rostlinky. Jenže jak často bych to měl vlastně dělat? Vím, že kaktusy nejsou úplně jako jiné rostliny a jejich potřeby budou asi specifické. Slyšel jsem různé názory - někteří lidi říkají, že stačí jednou za měsíc, jiní radí až každé dva týdny během vegetačního období. Co když udělám něco špatně a kaktusy začnou trpět? Jak poznám, že hnojím dostatečně nebo naopak moc? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké speciální tipy pro různé druhy kaktusů, protože mám v plánu mít jich víc a chtěl bych se o ně postarat co nejlépe. Co si myslíte o frekvenci hnojení? Mohli byste mi poradit také v tom, jaké hnojivo je nejlepší použít? Děkuji všem za jakoukoli radu!

157 slov
1.6 minut čtení
22. 10. 2024
Jana Nováková

Hnojení kaktusů kapalným hnojivem je fakt důležitý, ale chce to trochu citu. Obecně se doporučuje hnojit jednou za měsíc během vegetačního období, což je hlavně na jaře a v létě. Když máš nějaký speciální hnojivo na kaktusy, tak to můžeš klidně zkusit i každé dva týdny, ale dej pozor na to, aby to nebylo moc silný. Příznaky přehnojení jsou žloutnutí nebo opadávání listů (u jiných rostlin), ale u kaktusů to může být hniloba kořenů. Takže pokud vidíš, že začínají mít problémy, radši s hnojením zpomal. Na podzim a v zimě hnojení většinou nedávám vůbec, protože kaktusy odpočívají. Co se týče druhu hnojiva, vyber si nějaké, co má víc draslíku a fosforu než dusíku – to kaktusům dobře svědčí. Jo a každý druhý kaktus může mít trochu jiný nárok, tak je dobrý si na ně udělat trošku rešerši. Hlavně pozor na ty příznaky a pak se to bude dávat dohromady!

149 slov
1.5 minut čtení
18. 9. 2024
Daniela Šimková

Hnojení kaktusů kapalným hnojivem je trošku věda, ale nic složitýho. Obecně se doporučuje hnojit jednou za měsíc během vegetačního období, což je většinou od jara do léta. Někdo dává hnojivo každé dva týdny, ale to už záleží na konkrétním druhu kaktusu a jak hodně roste. Kaktusy si moc nepotrpí na velký množství hnojiva, takže opatrně s tím. Pokud začneš vidět žloutnutí nebo spálení okrajů trnů, tak jsi asi přehnal. Naopak pokud kaktus vypadá slabě, tak mu můžeš přidat trochu víc živin. Co se týče hnojiv, tak je nejlepší používat speciální hnojiva pro sukulenty a kaktusy – mají jiný poměr živin než běžný hnojiva. Každopádně sleduj svoje kaktusy a podle toho upravuj dávkování. Měj je v suchu a sluníčku a mělo by to být v pohodě.

125 slov
1.3 minut čtení
18. 9. 2024
Tereza Vaňková
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Jak efektivně používat kapalná hnojiva pro růst kaktusůObjevte, jak správně vybírat a aplikovat kapalná hnojiva pro zdravý růst vašich kaktusů. Tipy a triky pro optimální péči o tyto fascinující rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky