Meskalin.cz/Fórum/Jaká je nejlepší koncentrace kapalného hnojiva pro kaktusy?

Jaká je nejlepší koncentrace kapalného hnojiva pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Chtěla bych se zeptat na něco, co mi poslední dobou vrtá hlavou. Pěstování kaktusů mě velice baví, ale občas mám pocit, že jim nedávám to nejlepší, co by potřebovaly. Četla jsem, že kapalná hnojiva mohou být pro naše trny skvělým pomocníkem, ale nejsem si jistá, jakou koncentraci bych měla použít. Vím, že každá rostlina je jiná a záleží také na ročním období, ale přece jen bych ráda znala nějaké obecné doporučení. Je lepší používat slabší koncentraci a hnojit častěji nebo naopak silnější a méně často? Mám se držet nějakého poměru vody a hnojiva, nebo je to všechno individuální? Jaké konkrétní značky používáte a co vám funguje nejlépe? Budu moc ráda za jakékoliv tipy a rady, protože chci, aby moje kaktusy byly zdravé a krásné. Díky moc!

132 slov
1.3 minut čtení
22. 7. 2024
Jakub Mareš

Pro kaktusy se většinou doporučuje zředit kapalné hnojivo na polovinu doporučené koncentrace. Takže když máš třeba hnojivo pro pokojové rostliny, co se ředí v poměru 1:100, tak pro kaktusy bys mohla zkusit 1:200. Hnojení spíš na jaře a v létě, v zimě bys to měla omezit nebo úplně vynechat. Většina lidí používá hnojiva speciálně určená pro sukulenty a kaktusy, ale já osobně mám dobrou zkušenost s tekutým hnojivem od BioBizz nebo Canna. Hnojení jednou za měsíc je obvykle ideální, ale můžeš to přizpůsobit podle toho, jak kaktusy rostou. Hlavně ne přejiňuj s hnojením, kaktusy si radši říkají o méně než o víc.

102 slov
1 minut čtení
4. 12. 2024
Jarmila Karásková

Takže, co se hnojiv týče, doporučuje se na kaktusy používat kapalná hnojiva s nízkým obsahem dusíku. Ideální koncentrace je tak 1/4 až 1/2 doporučené dávky na obalu. Mělo by to být spíš slabší, aby se to nedalo moc na sílu. Hnojit tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. V zimě radši nechej kaktusy odpočívat, takže žádné hnojení. Značky se liší, mně osobně funguje třeba hnojivo pro sukulenty od nějakého hobby zahradnictví. Důležitý je taky dobře prohnat substrát vodou před hnojením, aby se to dostalo ke kořenům a nezůstalo to na povrchu. Takže zkus tohle a uvidíš, jak budou reagovat! Kaktusy jsou většinou docela odolní, tak se toho neboj.

113 slov
1.1 minut čtení
22. 12. 2024
Michaela Dostálová
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Jak efektivně používat kapalná hnojiva pro růst kaktusůObjevte, jak správně vybírat a aplikovat kapalná hnojiva pro zdravý růst vašich kaktusů. Tipy a triky pro optimální péči o tyto fascinující rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky