Meskalin.cz/Fórum/Jaké kapalné hnojivo pro sukulenty doporučujete?

Jaké kapalné hnojivo pro sukulenty doporučujete?

Jsem relativně novým nadšencem do sukulentů a kaktusů a zatím jsem se dostal k několika základním druhům, které se mi podařilo úspěšně pěstovat. Teď bych rád posunul své dovednosti na další úroveň, a proto se chci zeptat, jaké kapalné hnojivo byste doporučili pro moje sukulenty. Slyšel jsem, že některé hnojiva jsou speciálně formulována pro tyto typy rostlin, ale nejsem si jistý, které by mohlo být to pravé. Jaké značky máte osvědčené? A mají nějaké specifické složení, které je pro sukulenty výhodné? Zajímalo by mě také, jak často hnojíte a zda je lepší hnojit během vegetačního období nebo i v zimě, když většina sukulentů spí. Mohli byste mi poskytnout nějaké tipy na dávkování, abych to s tím hnojením nepřehnal? Protože nechci své rostlinky poškodit. A co třeba organická hnojiva versus minerální – je mezi nimi velký rozdíl? Zjistil jsem, že někteří lidé doporučují i domácí recepty na kapalná hnojiva, což mě také zaujalo. Máte s tím někdo zkušenosti? Byl bych rád za jakoukoliv radu nebo doporučení, protože chci svým rostlinám poskytnout nejlepší péči a co nejvíce podpořit jejich růst.

178 slov
1.8 minut čtení
29. 11. 2023
Oldřich Štefan

Když jde o hnojení sukulentů, doporučuji hledat kapalná hnojiva, co jsou speciálně určena pro kaktusy a sukulenty. Značky jako Cactus Jack nebo BioBizz mají dost dobré recenze. Složení by mělo mít vyvážený poměr NPK, třeba něco jako 5-10-5, to je ideální. Co se týče frekvence, hnojil bych během vegetačního období, což je na jaře a v létě. V zimě radši vynechám, když jsou rostliny v klidu. Dávkování doporučuju podle pokynů na obalu, ale obvykle se to dává 1x za měsíc, nebo i méně, pokud máš slabší koncentraci. Určitě nechceš spálit kořeny. Org. versus minerální hnojiva? No, organická jsou šetrnější a pomaleji uvolňují živiny, ale můžeš zkusit obojí a uvidíš, co víc sedne tobě a rostlinám. A domácí recepty na hnojivo? Zkus třeba zředěný banánový vývar - má draslík, což sukulenty milují. Ale s tím to moc nepřeháněj.

137 slov
1.4 minut čtení
2. 9. 2024
František Pazdera

Jasně, hnojení sukulentů je důležitý krok. Doporučuju zkusit nějaké speciální hnojivo pro kaktusy a sukulenty, co se prodává v zahradnictvích. Mají obvykle nižší obsah dusíku a víc draslíku, což je pro ně ideální. Značky jako Cactus Focus nebo třeba Sera jsou docela oblíbené. Pokud chceš něco organického, můžeš zkusit hnojivo na bázi rybí emulze nebo mořských řas, ale s tím to chce opatrně, aby se ti to nepřehnalo. Hnojit bych doporučil během vegetačního období, tak od jara do podzimu, a v zimě radši vynechat, protože většina sukulentů přechází do klidového stavu. Množství záleží na koncentraci hnojiva, ale běžně se doporučuje zředit na půlku doporučeného dávkování, tím nic nezkazíš. Co se týče domácího hnojiva, zkus si udělat slabý roztok z banánových slupek nebo používání vody po vaření zeleniny – to je prý taky dobrý. Takže hodně štěstí a ať rostou!

139 slov
1.4 minut čtení
8. 7. 2024
Eva Přibylová
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Kdy a jak aplikovat kapalná hnojiva u sukulentů: Podrobný návodV tomto článku se dozvíte, jak správně aplikovat kapalná hnojiva u sukulentů, kdy je nejlepší čas na hnojení a jaké metody použít pro optimální růst v...
1000 slov
10 minut čtení
20. 9. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky