Meskalin.cz/Fórum/Hnojení sukulentů v zimě – co je správné?

Hnojení sukulentů v zimě – co je správné?

Zajímalo by mě, jestli je dobré hnojit sukulenty během zimy, nebo to spíš není moc rozumné. Mám pár krásných kaktusů a dalších sukulentů, a teď, když začala zima, tak mi přijde divné je nechat bez jakéhokoliv hnojiva. Vím, že během léta a jara se doporučuje pravidelně hnojit, ale co teď? Měly by mít sukulenty v zimě nějaký speciální režim? Mám obavy, jestli by jim hnojivo mohlo spíš uškodit, když jsou teploty nízké a světla málo. Slyšel jsem názory, že hnojení v zimě může narušit jejich přirozený klidový cyklus, ale zároveň se bojím, že bych je mohl oslabit. Je lepší počkat na jaro? Jaké máte zkušenosti s pěstováním sukulentů v zimních měsících? Hnojíte je, nebo raději nechat přírodu dělat své? Jaké hnojivo byste doporučili pro období klidu? Děkuju za jakékoli rady!

130 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2021
Vojtěch Kratochvíl

Sukulentům bys v zimě hnojit neměl. Většina z nich má klidové období, kdy zpomalí růst a potřebují méně živin. Hnojení v tomto období může narušit jejich přirozený cyklus a spíš jim uškodit, než pomoci. Pokud je teď zima, tak je lepší počkat na jaro, kdy začnou zase aktivně růst. Pak můžeš použít nějaké vyvážené hnojivo pro sukulenty, ale radši to s hnojením nepřeháněj. Důležitější je v zimě udržovat správné podmínky – dostatek světla a nepřehřívat. Kaktusy a sukulenty potřebují spíš klid a méně vody, takže hnojení opravdu není potřeba.

89 slov
0.9 minut čtení
16. 9. 2024
Michal Janeček

Sukulentům se v zimě hnojení moc nedoporučuje. Většina z nich, jako kaktusy, mají klidový cyklus, kdy si odpočívají a potřebují méně vody a živin. Pokud je hnojíš, můžeš jim uškodit, protože by mohly začít růst v nevhodných podmínkách, což je pak oslabí. Ideální je počkat na jaro, kdy se začne zvyšovat světlo a teplota a sukulenty se probudí. Pokud ale chceš hnojit, tak jen velmi slabě a s hnojivem určeným pro sukulenty, ale fakt doporučuji radši nechat být. Méně je někdy víc, zvlášť v zimě.

85 slov
0.9 minut čtení
30. 9. 2024
Zdeněk Janda
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Kdy a jak aplikovat kapalná hnojiva u sukulentů: Podrobný návodV tomto článku se dozvíte, jak správně aplikovat kapalná hnojiva u sukulentů, kdy je nejlepší čas na hnojení a jaké metody použít pro optimální růst v...
1000 slov
10 minut čtení
20. 9. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky