Meskalin.cz/Fórum/Jak si udělat vlastní kapalné hnojivo pro kaktusy?

Jak si udělat vlastní kapalné hnojivo pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám doma několik krásných kaktusů a pořád se snažím najít ten nejlepší způsob, jak je udržet zdravé a vitální. Poslední dobou jsem slyšel o možnosti vyrobit si vlastní kapalné hnojivo, ale mám z toho trochu chaos v hlavě. Jaké suroviny bych měl použít? Četl jsem něco o banánových slupkách, ale nevím, jestli je to opravdu efektivní. Zajímalo by mě, jak dlouho bych to měl nechat louhovat a jestli mám přidávat i něco jiného, nebo se soustředit jen na ty slupky. A co s tím pak? Jak často bych měl hnojivo používat? Je lepší ho dávat v určitých obdobích roku, nebo to můžu střídat podle potřeby? Rád bych se dozvěděl, zda má někdo zkušenosti s podobným receptem a jaké výsledky s tím měl. Děkuju moc za pomoc a tipy!

134 slov
1.3 minut čtení
6. 6. 2024
Zdeňka Štěpánová

Kapalné hnojivo na kaktusy se dá udělat celkem snadno. Banánový slupky jsou fakt super, protože maj hodně draslíku, což kaktusy milují. Takže je vezmi, dej je do vody a nech to louhovat tak 2-3 dny. Můžeš přidat i něco jinýho, třeba kávovou sedlinu nebo vajíčkový skořápky, ty dodají vápník. Pak to jen sceď a máš hotovo. Co se týče použití, stačí dávat jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Na podzim a v zimě už hnojit nemusíš, kaktusy spí. Tak zkus a uvidíš, jak se tvým kaktusům povede!

92 slov
0.9 minut čtení
21. 10. 2024
Zdeněk Eliáš

Kapalný hnojivo na kaktusy si můžeš udělat celkem jednoduše. Banánový slupky jsou fakt dobrý, protože obsahují draslík, což je pro kaktusy důležitý. Můžeš je prostě nakrájet na kusy a dát do vody, ideálně na 24-48 hodin, aby se to pořádně vyluhovalo. Někdo přidává i kávovou sedlinu nebo vejce, aby to mělo víc živin. Ale stačí ty slupky. Potom jen sceď vodu a tu můžeš používat jako hnojivo. A s frekvencí – tak jednou za měsíc v období vegetace, jako na jaře a v létě, je fajn. Hlavně to nepřehánět, kaktusy nejsou takové hladovci. V zimě klidně vynechej úplně. Zkoušel jsem to a kaktusy byly spokojený, tak snad ti to taky pomůže!

111 slov
1.1 minut čtení
8. 1. 2025
Luboš Janků
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Experimentování s Kapalnými Hnojivy pro Exotické Rostliny: Vytvořte si Vlastní RecepturyObjevte fascinující svět výroby vlastních kapalných hnojiv pro specifické druhy exotických rostlin. Tento článek vám nabídne detailní návod, jak na to...
1000 slov
10 minut čtení
5. 4. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky