Meskalin.cz/Fórum/Jaké ingredience použít do hnojiva pro sukulenty?

Jaké ingredience použít do hnojiva pro sukulenty?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní ingredience bych měl použít pro přípravu hnojiva určeného pro sukulenty. Slyšel jsem, že některé rostliny mají specifické potřeby, a tak bych rád věděl, co přesně by mělo být v hnojivu, aby moje sukulenty rostly zdravě a silně. Například, je dobré přidat nějaké organické složky nebo minerály? Co třeba kompost nebo nějakou formu draslíku? A co takhle poměr mezi dusíkem a fosforem, jak moc na tom záleží? Také by mě zajímalo, jestli jsou nějaké domácí recepty na hnojivo, které bych mohl vyzkoušet, nebo jestli raději investovat do hotových směsí z obchodu. A jak často bych měl hnojit, aby to bylo pro sukulenty optimální? Předem díky za každou radu a tip!

114 slov
1.1 minut čtení
4. 12. 2023
Renata Koubová

No, na hnojení sukulentů je fakt dobrý se zamyslet nad tím, co jim vlastně vyhovuje. Takže, pokud chceš domácí hnojivo, můžeš zkusit třeba směs kompostu s trochou písku a perlitu, to je super. Sukulenty potřebujou víc draslíku pro zdravý růst, takže se neboj přidat třeba trochu popela z dřeva, to je přírodní zdroj draslíku. Co se týče NPK poměru, tak pro sukulenty bys měl hledat něco jako 2-1-3 nebo podobně. Méně dusíku a víc fosforu a draslíku je ideální. Hnojit můžeš tak jednou za měsíc během vegetačního období, ale dej pozor, ať to s hnojením nepřeženeš, jinak je můžeš spálit. Hotové směsi jsou fajn, ale domácí mixy můžou být i levnější a přírodní. Zkrátka experimentuj a sleduj, jak rostliny reagujou!

120 slov
1.2 minut čtení
26. 11. 2024
Dominik Řezáč

Hnojivo pro sukulenty by mělo mít specifické složení, aby podpořilo jejich zdravý růst. Základem může být kompost, což je skvělá organická složka, ale taky můžeš zkusit přidat nějaký minerální hnojivo s nízkým obsahem dusíku a vyšším draslíkem a fosforem. Poměr třeba 5-10-10 je ideál, protože sukulenty nepotřebují moc dusíku.

Můžeš vyzkoušet třeba i banánové slupky, ty jsou bohaté na draslík. Další možností je rozmixovat vajíčka (skořápky) na prášek, ten dodá vápník. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetační sezóny, ale když máš hotové hnojivo, tak to chceš spíš řídit podle toho, jak rostliny vypadají. Když jsou svěže zelené a rostou, tak je to ok. Hotové směsi z obchodu jsou taky fajn, pokud se ti nechce experimentovat. Jen si dávej pozor na to množství, sukulenty jsou dost citlivé na přehnojení.

131 slov
1.3 minut čtení
10. 12. 2024
Tereza Koutná
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Experimentování s Kapalnými Hnojivy pro Exotické Rostliny: Vytvořte si Vlastní RecepturyObjevte fascinující svět výroby vlastních kapalných hnojiv pro specifické druhy exotických rostlin. Tento článek vám nabídne detailní návod, jak na to...
1000 slov
10 minut čtení
5. 4. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky