Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat kaktusy doma?

Jak pěstovat kaktusy doma?

Zdravím všechny, mám v plánu začít s pěstováním kaktusů doma a vůbec nevím, kde začít. Vždycky mě fascinovaly tyhle exotické rostliny a teď bych chtěl mít pár kousků u sebe. Zajímalo by mě, jaké jsou ty základní věci, které bych měl vědět o pěstování kaktusů. Jaký druh půdy je nejlepší pro jejich růst? Mám je mít v květináčích s dírkami na dně, nebo to není potřeba? A co se týče zálivky, jak často bych měl kaktusy zalévat? Slyšel jsem, že je to s nimi trošku jiné než s ostatními rostlinami. Taky bych rád věděl, jak moc sluníčka potřebují. Pokud je mám postavit na okno, je lepší jižní nebo západní strana? A co hnojení? Kdy a čím je mám hnojit? Taky mě zajímá, jestli je potřeba nějak zvlášť chránit před škůdci nebo nemocemi. Je dobrý mít doma nějakého konkrétního kaktusa jako začátečníka? No a ještě jedna věc, pokud bych chtěl kaktusy množit, jaký je nejlepší způsob? Budu moc rád za všechny rady a tipy od zkušenějších pěstitelů!

166 slov
1.7 minut čtení
14. 8. 2024
Vlastimil Vaculík

Pěstování kaktusů doma je fakt fajn, ale má to svý pravidla. Hlavně potřebuješ dobrou půdu, ideálně kaktusovou směs, co dobře odvádí vodu. Určitě dej kaktusy do květináčů s dírkami na dně, jinak ti může zůstat voda a to je pro ně smrt. Zálivka je jiná, zalévej je tak jednou za týden nebo i méně, záleží na počasí a ročním období. V zimě skoro vůbec. Co se sluníčka týče, milujou ho. Nejlepší je jih nebo západ, ale dej pozor na přímé slunce, aby se nespálily. Hnojení stačí na jaře a v létě, nějakým speciálním hnojivem na kaktusy, ale ne moc často. Škůdci jako mšice nebo svilušky občas mohou být problém, tak dávej pozor a kontroluj je. Na začátek doporučuji třeba Echinopsis nebo Ferocactus, jsou odolný a snesou víc chyb. Množení? Pokud máš nějaký odnože, tak je obvykle stačí oddělit a nechat zaschnout před zasazením. Tak hodně štěstí s kaktusy!

148 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2024
Andrea Vrbová

Pěstování kaktusů je super, hlavně se neboj začít. Co se týče půdy, ideální je speciální substrát na kaktusy, ten je dost propustný a zabraňuje přemokření. Určitě si pořiď květináče s dírkami na dně, to je fakt důležitý, aby mohla odtéct voda, jinak ti můžou uhynout. Zalévat je doporučuje se spíš jednou za čas, v létě klidně jednou týdně, ale v zimě to chce tak jednou za měsíc. Nezapomeň, že radši míň než víc. Sluníčko mají rády, tak je dej na jižní nebo západní okno, ideálně tam, kde budou mít dost světla ale ne úplně palbu, jinak se spálí. Hnojení stačí tak dvakrát do roka speciálním hnojivem pro sukulenty. Škůdce většinou moc nemívají, ale občas se může objevit sviluška nebo mšice, tak si to hlídej. Na začátek doporučuju třeba Echinopsis nebo Opuntii, jsou docela odolné a snadno se pěstují. Množení? Kaktusy se většinou množí řízky nebo semínky, ale řízky jsou jednodušší. Tak hodně štěstí a ať ti kaktusy pěkně rostou!

159 slov
1.6 minut čtení
31. 8. 2024
Vladimíra Hrochová
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Historie pěstování kaktusů: Od starověku po současnostObjevte fascinující cestu pěstování kaktusů od dávných civilizací až po moderní zahradkářství. Seznamte se s jejich vývojem, využitím a péčí.
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky