Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy přežít zimu venku?

Můžou kaktusy přežít zimu venku?

Nedávno jsem dostal kaktus jako dárek a jsem z něj opravdu nadšený. Vždycky jsem chtěl mít doma nějakou exotickou rostlinu, a tak jsem si říkal, že bych ho mohl umístit na balkon. Jenže teď, když se blíží zima, mám obavy, co s ním udělat. Vím, že kaktusy jsou obecně docela odolné a zvládají sucho, ale nevím, jestli to platí i pro chladné počasí. Můžou kaktusy přežít venku i v mrazivých podmínkách? Co když se teploty propadnou pod nulu? Jaké odrůdy jsou pro venkovní zimování nejlepší? Mám ho raději schovat dovnitř nebo ho nechat venku a doufat v to nejlepší? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké speciální tipy na ochranu kaktusu během zimy, jak třeba mulčovat nebo zakrýt. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních zahradníků, protože mám pocit, že bych se mohl hodně naučit. Děkuji všem za rady!

137 slov
1.4 minut čtení
15. 2. 2024
Jakub Starý

Kaktusy většinou nemají rády mráz, takže to fakt záleží na druhu. Některé jako Echinocereus nebo Opuntia jsou docela odolný a zvládnou i chladnější počasí, ale většina kaktusů by asi raději byla uvnitř, pokud teploty padají pod nulu. Zkus je aspoň schovat na místo, kde nebude tolik větru a sněhu. Můžeš použít nějaký mulč nebo starý pytel, aby si je ochránil před mrazem. Jinak je dobrý nápad je na zimu vzít dovnitř; ideálně na světlé místo a ne moc vlhko. Uvidíš, že se pak v létě hezky rozrostou. Takže radši nečekat a přemístit je, než bude pozdě.

96 slov
1 minut čtení
17. 11. 2024
Emil Kovář

Kaktusy obecně nesnášejí mráz, takže pokud máš venkovní kaktus, je lepší ho na zimu schovat dovnitř. Některé odrůdy, jako třeba Echinocereus nebo Opuntia, snesou chladnější počasí, ale když teplota spadne pod nulu, většina kaktusů to nezvládne. V zimě je důležité omezit zalévání, protože v chladu může kořenová hniloba udělat paseku. Pokud ho chceš nechat venku, můžeš zkusit ho zakrýt nějakou netkanou textilií nebo mulčovat kolem základny, ale stejně bych doporučil raději ho přenést dovnitř. Nejlepší je mu najít světlé místo, kde nebude mrznout. Takže pokud se chceš ujistit, že přežije zimu v pohodě, radši ho schovej.

96 slov
1 minut čtení
2. 12. 2024
Roman Karásek
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Historie pěstování kaktusů: Od starověku po současnostObjevte fascinující cestu pěstování kaktusů od dávných civilizací až po moderní zahradkářství. Seznamte se s jejich vývojem, využitím a péčí.
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky