Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty?

Jak často zalévat sukulenty?

Takže, mám doma pár sukulentů a vůbec nevím, jak s nimi správně nakládat, co se týče zalévání. Zjistil jsem, že existuje spousta různých názorů na to, jak často by se měly zalévat. Někdo říká jednou za týden, jiný zas radí každé dva týdny, ale já bych chtěl vědět, co je nejlepší pro konkrétní druhy. Mám třeba nějaké kaktusy a pak nějaké šťavnaté listy, takže se bojím, že je zaliju moc nebo málo. Hlavně mi jde o to, jak poznat, že potřebují vodu? Někdo říká, že když jsou listy shrbené nebo měkké, tak je to znamení nedostatku vody, ale co když začnou hnědnout? To znamená přelévání nebo co? A co když mám sukulenty na okně a v létě je tam teplo, má to vliv na to, jak často je zalévat? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak přizpůsobit péči o ně podle ročního období a také podle toho, kde je mám umístěné. Víte někdo něco o tomhle? Jaký je váš názor na optimální frekvenci zalévání sukulentů a jaké máte zkušenosti?

170 slov
1.7 minut čtení
23. 12. 2022
Antonín Doležel

Zalévat sukulenty je fakt ošemetný, protože každý druh vyžaduje trochu jinou péči. Obecně platí, že je lepší zalévat je méně než víc. V létě, když je teplo, tak klidně jednou za týden nebo i jednou za těch 10 dní. Zima je jiná pohádka, tam stačí třeba jednou za měsíc, podle toho, jak je u tebe doma teplo. Pokud máš kaktusy, tak ty většinou snesou sucho víc než šťavnaté listy. Důležitý je ale pocit – zkus strčit prst do půdy, pokud je suchá, tak to chce vodu. Když začnou listy hnědnout nebo měknout, tak většinou přelejváš. Pohlídej si to, ať nemáš v květináči stojatou vodu, to jsou pak problémy. Umístění na okně dává smysl, ale zase se na to dívej, jak moc slunce tam svítí. Měj na paměti, že sukulenty potřebují světlé místo, ale ne na přímém slunci pořád. Takže prostě sleduj a uč se podle toho, co vidíš.

148 slov
1.5 minut čtení
7. 12. 2024
Eva Marková

Zalévání sukulentů fakt záleží na druhu a podmínkách, co je máš. Obecně se doporučuje zalévat je jednou za dva až tři týdny, ale když je vedro, třeba i častěji. Když máš kaktusy, ty mají rádi sucho, takže je lepší je nechat víc uschnout. Naopak šťavnatý listy můžou potřebovat víc vody, ale pozor na přelévání! Pokud vidíš, že listy začínají hnědnout nebo se zkroutí, tak to většinou znamená, že mají moc vody. Když jsou listy měkký a jakoby shrbený, tak to je známka nedostatku vody. Hlavně koukej na substrát – když je úplně suchý, tak pak zalej. V létě, když máš sukulenty na okně, tak bych asi kontroloval častěji, protože teplo je vysuší rychleji. Takže ideálně se řídit tím, jak to vypadá u nich a podle počasí.

126 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Robert Pícha
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Historie pěstování kaktusů: Od starověku po současnostObjevte fascinující cestu pěstování kaktusů od dávných civilizací až po moderní zahradkářství. Seznamte se s jejich vývojem, využitím a péčí.
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky