Meskalin.cz/Fórum/Proč jsou kaktusy tak snadné na pěstování?

Proč jsou kaktusy tak snadné na pěstování?

Zajímalo by mě, proč je pěstování kaktusů považováno za tak jednoduché? Mám pár rostlinek doma a doslova jsem je jen postavil na sluníčko a jednou za čas zalil, a zdá se, že prospívají jako divé. Čím to je? Je to jejich schopnost přežít v extrémních podmínkách, nebo mají nějaké speciální vlastnosti, které je činí odolnými vůči chybám v péči? Všiml jsem si, že i když zapomenu na zalévání, nějakým způsobem se stále drží a květou. To mě přivádí k otázce – jakou roli hraje půda a jak moc je důležitá pro jejich růst? A co třeba světlo, kolik ho vlastně potřebují? Je pravda, že snesou i slabší osvětlení? Přemýšlím také, jestli je pravda, že jsou to rostliny vhodné pro začátečníky právě kvůli jejich minimálním nárokům. Zkrátka by mě zajímalo, co všechno dělá kaktusy tak odolné a snadné na pěstování. Jaké chyby dělají lidé při pěstování jiných rostlin, které kaktusy prostě neprovází? Mohlo by mi to pomoci lépe se orientovat v péči o své kaktusy a případně zkusit i další sukulenty. Rád bych slyšel názory ostatních, kteří mají zkušenosti s pěstováním těchto fascinujících rostlin.

183 slov
1.8 minut čtení
25. 6. 2024
Šárka Valentová

Kaktusy jsou fakt odolný rostliny, to je pravda. Vydrží hodně, protože se vyvinuly tak, aby přežily v extrémních podmínkách, jako je sucho a vedro. Mají speciální zásobníky na vodu, takže i když je zapomeneš zalít, tak nějaký čas bez problémů vydrží. A co se týče půdy, potřebují dobrou drenáž, protože nesnáší přemokření. Takže substrát pro kaktusy je většinou pískový nebo s příměsí perlitu, což pomáhá odvádět vodu. Co se světla týče, mají rády slunce, ale zvládnou i slabší osvětlení. Sice nebudou tak bujně růst, ale přežijou. Mnoho lidí dělá chybu u jiných rostlin tím, že je moc přelívají nebo nedávají dost světla. Kaktusy ti odpustí víc chyb, proto jsou ideální pro začátečníky. Takže jestli máš kaktusy a daří se jim, tak v tom pokračuj a klidně zkus i další sukulenty - jsou taky super jednoduchý na péči.

137 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2025
Bohumil Vojtěch

Kaktusy jsou fakt super na pěstování, protože jsou přizpůsobené na extrémní podmínky. Umí si uchovávat vodu, takže jim nevadí, když je zapomeneš zalít. Půda, co používáš, by měla být dobře odvodněná, jinak můžeš mít problém s hnilobou. Zároveň potřebují dostatek slunce, ale zvládnou i slabší osvětlení, i když to není ideální. Lidi dělají chyby třeba v zalévání u jiných rostlin – kaktusy to tolik neřeší. Měj je prostě na sluníčku a občas je zkontroluj. Pokud chceš zkusit další sukulenty, tak jsou taky celkem odolný a většinou mají podobné potřeby. Takže klidně do toho! Kaktusy jsou fakt ideální pro začátečníky.

99 slov
1 minut čtení
5. 12. 2023
Martina Hanzlová
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Proč se kaktusy staly oblíbenými domácími rostlinami?V tomto článku se podíváme na vzrůstající popularitu kaktusů jako domácích rostlin, analyzujeme trendy v kultuře pěstování kaktusů a odhalíme důvody, ...
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky