Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy doma?

Jak často zalévat kaktusy doma?

Když jsem začal s pěstováním kaktusů, hned první otázka, co mě napadla, byla, jak vlastně správně zalévat tyto zvláštní rostlinky. Na internetu jsem našel spoustu informací, ale pořád jsem si nebyl jistý, jestli to dělám dobře. Kaktusy jsou přece známé tím, že mají rády sucho, ale kolik vody vlastně potřebují? Jak často se mají zalévat, aby nezahynuly, ale zároveň aby se jim dařilo? Mám je zalévat jednou za týden, nebo raději jednou za měsíc? A co když je zrovna v létě vedro? Vydrží delší dobu bez vody, nebo potřebují trochu víc péče? Zajímalo by mě také, jestli je lepší použít dešťovou vodu nebo klasickou vodovodní. A co hnojivo? Měla bych je hnojit častěji než jiné rostliny? Jak poznám, že mají dostatek vody nebo naopak, že jsou příliš zavlažované? Možná máte nějaké tipy na to, jak správně zalévat kaktusy doma bez toho, abych je zabila. Budu vděčný za každou radu a zkušenost!

151 slov
1.5 minut čtení
23. 3. 2024
Milan Tomeš

Kaktusy jsou fakt super, ale s vodou to chce opatrnost. Obecně platí, že je zaléváš asi jednou za 2-4 týdny, záleží na ročním období a teplotě. V létě, když je vedro, můžou chtít víc vody, ale dávej pozor, aby ses s tím nezapletl. Když je substrát suchý aspoň 2 cm dolů, tak je čas na vodu. Co se týče vody, dešťovka je lepší než vodovodní, protože nemá tolik chemikálií. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetačního období, ale moc to nepřeháněj. Sleduj je – pokud jsou měkké nebo hnědé, asi dostaly moc vody. A pokud jsou shrbené a odhodené, tak potřebují víc. Takže v klidu, zkoušej a uč se podle nich.

113 slov
1.1 minut čtení
7. 7. 2024
Barbora Šimková

Jasně, kaktusy jsou super, ale zalévání je trošku věda. Obecně platí, že v létě je potřeba je zalévat víc než v zimě. Když je vedro, tak klidně jednou za 2-3 týdny, ale záleží na substrátu. Pokud máš dobrý kaktusový substrát, tak voda rychle odchází, takže se neboj zalít víc, když je sucho. Důležité je, aby vždycky prošla drenážními otvory. Měj na paměti, že radši suchou než mokrou nohu. Dešťovka je fajn, pokud nemáš chlorovanou vodu z kohoutku, což může kaktusy poškodit. Hnojit stačí jednou za měsíc během vegetačního období, ale opatrně s množstvím. Poznáš to podle toho, že kaktus vypadá zdravě – pokud začne měknout nebo ztrácí barvu, asi to chce méně vody. Takže prostě sleduj a podle toho přizpůsobuj.

120 slov
1.2 minut čtení
5. 6. 2024
Adéla Kuchařová
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Proč se kaktusy staly oblíbenými domácími rostlinami?V tomto článku se podíváme na vzrůstající popularitu kaktusů jako domácích rostlin, analyzujeme trendy v kultuře pěstování kaktusů a odhalíme důvody, ...
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky