Jak poznat, že je rostlina připravená na přesazení?
Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, kdy je rostlina připravená na přesazení. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, a i když se snažím jim věnovat co největší péči, občas si nejsem jistý, jestli už by potřebovaly větší květináč nebo jestli je pořád ještě v pohodě. Je jasné, že pokud už roste hodně dlouho ve stejném květináči, tak by to mohlo být známkou toho, že potřebuje víc místa, ale existují i jiné signály? Například jaké znaky bych měl sledovat? Co třeba kořeny? Když je vidím vykukovat z drenážní dírky nebo se zdají být už moc stlačené, je to indikátor? A co pokud začnou listy žloutnout nebo se zkroutí? Znamená to taky, že potřebují nový prostor pro růst? Taky by mě zajímalo, jestli je nějaké speciální období v roce, kdy je lepší rostliny přesazovat. Je to třeba na jaře nebo na podzim? A co substrát – mám ho při přesazení měnit úplně, nebo stačí jen doplnit nějaký nový? Hrozně rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy. Jak to děláte vy a co vše sledujete, když přijde čas na přesazení vašich milovaných rostlin?