Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, že je rostlina připravená na přesazení?

Jak poznat, že je rostlina připravená na přesazení?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, kdy je rostlina připravená na přesazení. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, a i když se snažím jim věnovat co největší péči, občas si nejsem jistý, jestli už by potřebovaly větší květináč nebo jestli je pořád ještě v pohodě. Je jasné, že pokud už roste hodně dlouho ve stejném květináči, tak by to mohlo být známkou toho, že potřebuje víc místa, ale existují i jiné signály? Například jaké znaky bych měl sledovat? Co třeba kořeny? Když je vidím vykukovat z drenážní dírky nebo se zdají být už moc stlačené, je to indikátor? A co pokud začnou listy žloutnout nebo se zkroutí? Znamená to taky, že potřebují nový prostor pro růst? Taky by mě zajímalo, jestli je nějaké speciální období v roce, kdy je lepší rostliny přesazovat. Je to třeba na jaře nebo na podzim? A co substrát – mám ho při přesazení měnit úplně, nebo stačí jen doplnit nějaký nový? Hrozně rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy. Jak to děláte vy a co vše sledujete, když přijde čas na přesazení vašich milovaných rostlin?

180 slov
1.8 minut čtení
1. 2. 2024
Vojtěch Jiránek
Vojtěch Jiránek

Když se bavíme o přesazení rostlin, tak fakt, že vidíš kořeny v drenážní dírce, je jasnej signál, že potřebujou větší květináč. Když se k tomu přidá, že rostlina vypadá jako stlačená a listy žloutnou nebo se kroutí, tak to je už skoro stoprocentní důvod k akci. Dobře si hlídej i to, jestli rostlina přestala růst, to je taky špatnej znak. Co se týče období, většinou je fajn přesazovat na jaře, když začínají růst, ale já osobně dávám pozor i na podzim. Substrát – buď úplně měň nebo aspoň doplň čerstvej, aby měly co papat. Takže koukat na kořeny, stav listů a trošku sledovat roční období – to by mělo pomoct.

110 slov
1.1 minut čtení
6. 9. 2024
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda

Přesazování rostlin, hlavně kaktusů a sukulentů, se dá poznat podle pár znaků. Jestli ti kořeny lezou ven z drenážní dírky, tak je to jasnej signál, že už je potřeba větší nádoba. Můžeš si taky všimnout, že rostlina roste pomalu nebo se zdá být jakoby stlačená v květináči. A pokud začnou listy žloutnout nebo se kroutit, tak to může taky znamenat, že už nemají dost místa nebo že substrát je vyčerpaný. Co se týče období, nejlepší je přesazovat na jaře, kdy rostliny začínají růst. Substrát bych při přesazení měnil především – nová směs dodá živiny a zlepší odvodnění. Takže klidně vyndej celou rostlinu a dej ji do čerstvého substrátu. Hodně štěstí s tvými kaktusy!

113 slov
1.1 minut čtení
21. 1. 2025
Ludmila Tvrdíková
Ludmila Tvrdíková
Podobné otázky