Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalít rostlinu po přesazení?

Jak správně zalít rostlinu po přesazení?

Zdravím všechny zahradníky a milovníky rostlin! Chci se zeptat, jaký je nejlepší způsob, jak zalít rostlinu poté, co ji přesadím do nového květináče? Mám pocit, že správné zalévání je klíčové pro úspěšné zakořenění a zdravý růst, ale nejsem si jistý, jak na to. Měl bych rostlinu hned po přesazení pořádně prolít, nebo raději počkat pár dní? A co se týče množství vody, mám se spíš řídit tím, kolik zeminy jsem přidal, nebo podle toho, jak vypadá rostlina? Slýchal jsem i o tom, že je dobré zalévat vodou pokojové teploty, ale nevím, jestli je to pravda. Taky by mě zajímalo, jestli má smysl přidávat nějaké hnojivo nebo stimulátory růstu hned po přesazení, nebo je lepší nechat rostlinu nějaký čas aklimatizovat. Pokud máte někdo zkušenosti nebo rady ohledně správného postupu zalévání po přesazení, budu vděčný za všechny tipy a triky! Děkuju moc!

140 slov
1.4 minut čtení
12. 9. 2023
Zdeněk Jaroš

Po přesazení je fajn rostlinu hned prolít, ale ne úplně přehnaně. Ideální je dát jí tak akorát, aby se zemina dobře prosákla a odstranily se vzduchové bubliny. S tím množstvím vody to chce cit, podle toho, jak byla rostlina dosud zalévaná a jak je půda suchá. Pokud je nová zemina hodně suchá, klidně ji zalij pořádně, ale dávej pozor, abys to nepřehnal. Co se týče teploty vody, tak jo, voda pokojové teploty je lepší než studená.

Hnojivo hned po přesazení většinou ne, protože rostlina je už dost stresovaná a potřebuje se aklimatizovat. Takže dej jí čas, aspoň týden nebo dva. Pak můžeš začít s nějakým slabým roztokem hnojiva. Drž se na uzdě s tím hnojením a sleduj, jak reaguje. Jo a nezapomeň na dobrou drenáž v květináči, aby ti kořeny nezahnívaly.

130 slov
1.3 minut čtení
30. 1. 2025
Petr Němec

Zalévání po přesazení je fakt důležitý. Po přesazení bych rostlinu hned prolil, ale ne zase úplně moc, aby se kořeny nezaplavily. Takže tak akorát, aby byla zemina vlhká, ale ne mokrá. Je dobrý počkat pár dní na další zalití, než si rostlina zvykne na nový květináč. Co se týče teploty vody, jo, radši voda pokojový teploty, je to pro rostliny příjemnější. Hnojivo bych dal až tak za dva týdny, ať se kořeny zpevní a rostlina se aklimatizuje. Pokud ji hned přihnojíš, můžeš ji spíš spálit nebo stresovat. Takže opatrně a trpělivě!

91 slov
0.9 minut čtení
28. 1. 2025
Blanka Slavíková
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Kdy je nejlepší čas na přesazení exotických rostlin a jak to provést správněNaučte se, jak správně přezazovat exotické rostliny. Zjistěte, kdy je ten pravý čas a jak tuto operaci provést bez poškození vašich zelených miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky