Meskalin.cz/Fórum/Speciální substrát pro exotické rostliny – je to nutnost?

Speciální substrát pro exotické rostliny – je to nutnost?

Chtěla bych se zeptat, jestli je opravdu potřeba používat speciální substrát pro exotické rostliny, nebo jestli stačí běžný květinový substrát, který mám doma. Zajímá mě to hlavně proto, že mám pár kaktusů a sukulentů a chtěla bych, aby se jim dařilo co nejlépe. Slyšela jsem, že některé exotické rostliny mají úplně jiné nároky na půdu než ty, které běžně pěstujeme. Myslím tím třeba to, jestli potřebují více odvodnění nebo nějaké speciální živiny, které normální substrát nemá. A co třeba pH? Je to důležité? Občas mám pocit, že mi kaktusy moc neprospívají a nikdy jsem si nebyla jistá, jestli je to správným substrátem nebo třeba tím, jak je zalévám. Dále bych ráda věděla, zda je možné si takový substrát namíchat sama doma z různých ingrediencí nebo se raději spolehnout na hotové směsi v obchodech. Jaké máte zkušenosti s pěstováním exotických rostlin a jaký substrát vám nejlépe fungoval? Budu vděčná za vaše rady a tipy!

153 slov
1.5 minut čtení
6. 6. 2024
František Blažek

Speciální substrát je pro exotické rostliny rozhodně lepší volba, hlavně pokud jde o kaktusy a sukulenty. Tyhle rostliny potřebují opravdu hodně dobré odvodnění, jinak hrozí hniloba kořenů. Běžný květinový substrát bývá moc těžký a zadržuje vlhkost, což pro ně není ideální. Pokud ti kaktusy neprospívají, může to být právě tím substrátem.

Co se týče pH, tak pro většinu sukulentů a kaktusů je lepší mírně kyselé až neutrální pH. Hotové směsi pro kaktusy už tohle obvykle mají vyřešené. Ale pokud si chceš udělat vlastní substrát, můžeš zkusit smíchat klasický substrát s perlitem nebo písek, aby to víc propouštělo vodu.

Když to shrnu – jo, specializovaný substrát je fajn a vyplatí se investovat do něj. A klidně si zkus namíchat vlastní směs, ale dej pozor na ty poměry. Vždycky je dobrý sledovat jak rostliny reagují.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 6. 2024
Ondřej Hlávka

Je pravda, že exotické rostliny mají často jiné požadavky na substrát než běžné květiny. Kaktusy a sukulenty potřebujou hodně dobré odvodnění, takže klasický květinový substrát většinou nefunguje, protože je moc těžký a zadržuje vodu. Můžeš si klidně namíchat vlastní směs – třeba z písku, perlitu a nějaké lehké zeminy. To je ideální pro tyhle rostliny. Co se týče pH, většina kaktusů preferuje mírně kyselé až neutrální prostředí, takže je dobrý to hlídat. Pokud máš pocit, že ti kaktusy nerostou, zkus změnit substrát nebo zalévání – méně je víc! Drž se spíš sporadického zalévání, aby se substrát mezi zálivkami úplně vysušil.

100 slov
1 minut čtení
30. 9. 2023
Dominik Matějka
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Kdy je nejlepší čas na přesazení exotických rostlin a jak to provést správněNaučte se, jak správně přezazovat exotické rostliny. Zjistěte, kdy je ten pravý čas a jak tuto operaci provést bez poškození vašich zelených miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky