Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat exotické rostliny?

Jak často zalévat exotické rostliny?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma několik exotických rostlin a chci se ujistit, že se o ně starám správně. V poslední době jsem si všiml, že některé z nich začínají vypadat trochu unaveně a nevím, jestli je to tím, že je zalévám moc často nebo naopak málo. Jak často by se vlastně měly zalévat exotické rostliny, jako jsou kaktusy nebo sukulenty? Myslím si, že každý typ rostliny může mít jiné potřeby a já mám doma několik různých druhů. Někdo mi říkal, že kaktusy potřebují hodně slunce a málo vody, zatímco jiné sukulenty prý mohou mít rády vlhko. Jak tedy poznám, kdy je čas na další zálivku? Nabízí se mi také otázka, jestli existují nějaké signály, podle kterých bych měl rozpoznat, že je rostlina dehydrovaná nebo naopak přelitá. A co třeba období roku? Mění se nějak potřeba vody v létě a zimě? Jaké máte zkušenosti s pěstováním exotických rostlin a jak to děláte vy? Díky za jakékoli rady!

157 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Alena Marková

Zalévání exotických rostlin fakt záleží na druhu. Kaktusy mají rády sucho, tak je stačí zalít třeba jednou za 2-3 týdny, ale v létě klidně častěji, když je vedro. Sukulenty jsou na tom podobně, ale některé můžou mít rády víc vlhkosti, takže tam to chce zkoušet. Nejlepší je udělat "test prstu" – ponoř prst do půdy do cca 2-3 cm. Když je suchá, zálivka je na místě. Pozor na žloutnutí listů a hnilobu – to jsou jasné signály přelití. V zimě většinou zalévám míň, protože rostliny spí. Takže v létě víc vody, v zimě opatrně s tím. Každá rostlina je jiná, tak trochu experimentuj a sleduj, jak reagují.

107 slov
1.1 minut čtení
28. 11. 2023
Dana Jonášová

Zalévání exotických rostlin jako kaktusy a sukulenty fakt záleží na druhu a ročním období. Kaktusy většinou potřebujou málo vody, tak je zalévej jednou za 2-4 týdny v létě, v zimě stačí třeba jednou za měsíc nebo vůbec. Sukulenty to maj trochu jinak, některý můžou mít rády víc vlhkosti, tak je klidně zalévej častějc, ale vždycky počkej, až substrát úplně vyschne.

Poznat dehydrataci je docela snadný - listy začnou být měkký nebo zvrásněný. Naopak přelití poznáš podle žloutnutí listů nebo hniloby. Zkus si během roku sledovat jak se rostlinám daří a podle toho upravuj zálivku. V létě jsou obvykle aktivnější, takže potřebujou víc vody než v zimě, kdy většinou spí. Každá rostlina je jiná, tak sleduj a uč se podle ní.

120 slov
1.2 minut čtení
18. 6. 2024
Jaroslav Matějka
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Jak vybrat exotické rostliny do vašeho bytu: 5 klíčových faktorůObjevte, jak správně vybírat exotické rostliny pro váš interiér. Přinášíme 5 klíčových faktorů, které vám pomohou najít ideální rostliny do vašeho dom...
1000 slov
10 minut čtení
11. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky