Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak zalévat exotické rostliny?

Jaký je nejlepší způsob, jak zalévat exotické rostliny?

Zdravím všechny nadšence do exotických rostlin! Mám pár dotazů ohledně zalévání, protože si nejsem úplně jistý, jak to dělat správně. Koupil jsem si několik vzácných druhů kaktusů a sukulentů, ale začínám mít strach, že je špatně zalévám. Vím, že každá rostlina může mít jiné potřeby. Jak třeba poznám, kdy je kaktus opravdu suchý a potřebuje vodu? A co se týče sukulentů, mám pocit, že je musím zalévat častěji než kaktusy? Odkud se vlastně bere ta správná rovnováha? Zkusil jsem zalévat jednou za týden, ale mám pocit, že to není ideální. A co substrát? Měl bych používat nějakou speciální směs pro exotické rostliny? Jak moc důležité je použít drenážní vrstvu na dně květináče? Případně co říkáte na zavlažovací systémy – má to smysl nebo je lepší zalévat ručně? A co hnojení? Ovlivňuje to také potřebu vody? Chci se postarat o své rostliny co nejlépe a proto bych byl rád za všechny vaše rady a tipy. Díky moc!

156 slov
1.6 minut čtení
30. 12. 2024
Petr Kraus

Když jde o zalévání kaktusů a sukulentů, tak to chce trochu praxe. Kaktusy většinou potřebují vodu, když je substrát úplně suchý, můžeš zkusit zapíchnout prst do země - pokud je suchá, je čas zalít. U sukulentů to platí podobně, ale ty snesou trošku víc vlhkosti než kaktusy. Co se týče frekvence, jednou za týden je možná moc - záleží na teplotě a vlhkosti v místnosti. V létě klidně i častěji, v zimě spíš méně.

Substrát by měl být propustný, ideálně směs pro kaktusy a sukulenty - já mám dobrou zkušenost s nějakou směsí s pískem nebo perlitem. Drenážní vrstva je dost důležitá, pomůže zabránit přemokření kořenů, což ty rostliny nesnášejí. Co se týče zavlažovacích systémů, já radši zalévám ručně, mám lepší přehled o tom, jak na tom rostliny jsou.

A hnojení? No jasně, občasné hnojení na jaře a v létě může podpořit růst a pak tím pádem i zvyšuje potřebu vody. Takže to všechno spolu souvisí. Držím palce! Kdybys měl další dotazy, klidně se ozvi.

164 slov
1.6 minut čtení
15. 8. 2021
Helena Šimková

U exotických rostlin je fakt důležitý pozorovat, jak vypadají. Kaktusy by měly být úplně suchý, nejlíp je zkusit zapíchnout prst do substrátu – pokud je suchý aspoň do dvou článků, tak jim dej vodu. Sukulenty potřebujou nějakej čas na vyschnutí, ale většinou ne tak častěji než kaktusy. Měj na paměti, že to fakt záleží na druhu a ročním období. Zas tolik vody, aby substrát byl mokrý, ale ne stojatá voda v misce.

Substrát by měl bejt propustnej, takže je dobrý použít směs pro sukulenty nebo kaktusy. Drenážní vrstva je taky dost důležitá, aby se ti kořeny nedehydratovaly nebo neshnily. Co se týče zavlažování, ručně je to fajn, ale pokud jedeš na dovču, můžeš zkusit kapkovou závlahu nebo něco podobnýho.

Hnojení ovlivňuje růst a taky potřebu vody. Během vegetační sezony to chce trochu hnojiva, ale na podzim a v zimě s tím opatrně. Takže celkově – pozoruj, experimentuj a sleduj, co jim vyhovuje.

151 slov
1.5 minut čtení
2. 5. 2023
Vojtěch Havlíček
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Jak vybrat exotické rostliny do vašeho bytu: 5 klíčových faktorůObjevte, jak správně vybírat exotické rostliny pro váš interiér. Přinášíme 5 klíčových faktorů, které vám pomohou najít ideální rostliny do vašeho dom...
1000 slov
10 minut čtení
11. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky