Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o kaktus, aby byl zdravý?

Jak se starat o kaktus, aby byl zdravý?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám doma pár kousků a snažím se o ně co nejlépe postarat, ale občas mám pocit, že jim není úplně dobře. Rád bych se zeptal, jaké jsou ty nejlepší tipy a triky na to, aby moje kaktusy byly zdravé a silné? Zajímalo by mě hlavně, jak často je zalévat, protože jsem četl, že kaktusy potřebují vodu méně často než jiné rostliny, ale kolikrát za měsíc je to ideální? A co světlo? Jak moc slunečního záření by měly dostávat? Mám je na okně, ale bojím se, jestli to není moc nebo málo. Také bych chtěl vědět, jaký typ půdy je pro kaktusy nejlepší. Používám nějakou běžnou zahradnickou směs, ale mám pocit, že by to chtělo něco specifičtějšího. A co hnojení? Je potřeba hnojit kaktusy a pokud ano, jak často a jakým typem hnojiva? A ještě bych se rád zeptal na to, jestli existují nějaké signály, podle kterých poznám, že je něco špatně, třeba žluté nebo hnědé skvrny na těle kaktusu. Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, protože bych opravdu chtěl mít zdravé rostliny. Díky moc!

179 slov
1.8 minut čtení
29. 5. 2022
Monika Hanzlová

Kaktusy fakt nejsou náročný, ale pár věcí je dobrý dodržet. Co se zalévání týče, většinou stačí jednou za 2-4 týdny, záleží na ročním období a teplotě. V zimě jim dej klid a zalévej ještě míň. Světlo milujou, takže ideál je slunný okno, ale pozor na přímý polední slunce, to může spálit. Půda je taky důležitá, nejlepší je koupit speciální substrát pro kaktusy nebo si to udělat s pískem a perlitem, aby byla voda pěkně odvodněná. Hnojení? Tak dvakrát za rok nějakým tekutým hnojivem pro sukulenty stačí. Pozoruj je – pokud začnou žloutnout nebo mít hnědý skvrny, tak asi přeháníš se zaléváním nebo mají málo světla. Držím palce!

107 slov
1.1 minut čtení
17. 7. 2024
Václav Průcha

Takže, co se týče péče o kaktusy, je to vlastně dost jednoduché, když víš, co děláš. U zalévání platí – méně je víc. Zpravidla stačí jednou za 2-4 týdny, ale záleží na ročním období a teplotě. V létě je můžeš zalít častěji, ale v zimě skoro vůbec. Důležité je nechat půdu mezi zaléváním pořádně vyschnout.

Světlo? Kaktusy milují slunce, takže ideálně je dej na jižní okno. Ale pozor na přímé slunce v létě, aby se nespálily. Můžeš je postupně aklimatizovat.

Co se týče půdy, běžná zahradnická směs není ideální. Lepší je použít speciální substrát pro sukulenty nebo si udělat směs s pískem a perlitem. To zajistí dobrou drenáž.

Hnojení? Na jaře a v létě můžeš použít speciální hnojivo pro sukulenty, tak jednou za měsíc stačí. V zimě hnojit vůbec nemusíš.

A jak poznat, že něco není v pořádku? Žluté skvrny můžou znamenat přelití, zatímco hnědé skvrny mohou být spálením. Takže sleduj, jak vypadají a případně uprav péči. Držím palce, ať se ti kaktusy daří!

160 slov
1.6 minut čtení
11. 4. 2024
Michaela Vrbová
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Jak vybrat exotické rostliny do vašeho bytu: 5 klíčových faktorůObjevte, jak správně vybírat exotické rostliny pro váš interiér. Přinášíme 5 klíčových faktorů, které vám pomohou najít ideální rostliny do vašeho dom...
1000 slov
10 minut čtení
11. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky