Meskalin.cz/Fórum/Jak na množení sukulentů? Co je lepší, ukrojení nebo odnože?

Jak na množení sukulentů? Co je lepší, ukrojení nebo odnože?

Zdravím všechny nadšence do sukulentů, potřebuju se s vámi podělit o dilema, které mě trápí už nějakou dobu. Mám pár krásných rostlin, které bych chtěl rozmnožit, ale nejsem si jistý, jestli je lepší přistoupit k ukrojení listů a nebo raději sáhnout po odnožích. Když jsem si o tom četl, našel jsem spoustu informací a návodů, ale pořád se mi v hlavě míchají různé názory. U některých sukulentů prý stačí jen odříznout list, nechat ho zaschnout a pak ho zasadit do substrátu. Jiní zase doporučují, že nejlepší je počkat, až se objeví odnože a ty pak opatrně oddělit. Jaké máte zkušenosti? Měli jste někdy problém s tím, že vám ukrojené listy nevyklíčily? A co se týče odnoží - je potřeba na to nějak speciální péče, nebo si rostlina poradí sama? Chtěl bych se také zeptat, jak dlouho obvykle trvá, než začnou odnože růst a jestli je potřeba mít nějaký speciální substrát pro úspěšné zakořenění. Byl bych rád za jakékoliv rady a tipy, chci se vyhnout zbytečným chybám a udělat to správně. Takže co říkáte? Jakou metodu byste doporučili vy? Jak to děláte vy?

182 slov
1.8 minut čtení
21. 1. 2024
Antonín Vaněk

Takže, co se týče množení sukulentů, obě metody mají svoje plusy a mínusy. Já osobně jsem měl úspěch s ukrojením listů, ale musíš pamatovat na to, že musíš nechat řez zaschnout, jinak ti to může začít hnít. Ten proces sušení je fakt důležitej. Když ho pak položíš na substrát, tak bys měl vidět kořínky za pár týdnů, ale nečekej zázraky hned.

Odnože jsou taky fajn, ale trvá to, než se objeví. Záleží na druhu sukulentu, někdy to může být měsíce. Je dobrý je oddělovat, když jsou už dost velký a mají vlastní kořínky. S péčí o ně to není nic složitýho, normální substrát pro sukulenty by měl stačit. Hlavně pozor na přemokření.

Takže já bych zkusil obojí a uvidíš, co ti víc vyhovuje. Mějte trpělivost a hodně štěstí!

127 slov
1.3 minut čtení
14. 11. 2024
Magdaléna Prokopová

Množení sukulentů je fajn, ale fakt záleží na druhu. Když jde o listy, tak jo, prostě je ukrojíš, necháš je zaschnout a pak šoupneš do substrátu. Někdy ale to nevyjde, možná voda nebo moc slunce? Taky se mi stalo, že to chytlo plíseň. S odnožema to máš jednodušší, stačí je opatrně oddělit a zasadit. Rychleji se uchytí a většinou to jde bez problémů. Substrát by měl být dobře propustný, třeba směs pro kaktusy nebo nějaký lehký písek. Když odnože rostou, tak to trvá různě – od pár týdnů po několik měsíců. A péče? Víc méně jen světlo a občasné zalití. Hlavně ne přemokřit! Takže vyber metodu podle toho, které sukulenty máš a jak ti to víc vyhovuje.

117 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Emil Drábek
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro množení sukulentů: Porovnání ukrojení vs. odnožeObjevte nejlepší metody množení sukulentů, jakými jsou ukrojení a odnože. Zjistěte, které techniky se hodí pro konkrétní druhy a jak zúročit vaše zahr...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky