Jak na množení sukulentů? Co je lepší, ukrojení nebo odnože?
Zdravím všechny nadšence do sukulentů, potřebuju se s vámi podělit o dilema, které mě trápí už nějakou dobu. Mám pár krásných rostlin, které bych chtěl rozmnožit, ale nejsem si jistý, jestli je lepší přistoupit k ukrojení listů a nebo raději sáhnout po odnožích. Když jsem si o tom četl, našel jsem spoustu informací a návodů, ale pořád se mi v hlavě míchají různé názory. U některých sukulentů prý stačí jen odříznout list, nechat ho zaschnout a pak ho zasadit do substrátu. Jiní zase doporučují, že nejlepší je počkat, až se objeví odnože a ty pak opatrně oddělit. Jaké máte zkušenosti? Měli jste někdy problém s tím, že vám ukrojené listy nevyklíčily? A co se týče odnoží - je potřeba na to nějak speciální péče, nebo si rostlina poradí sama? Chtěl bych se také zeptat, jak dlouho obvykle trvá, než začnou odnože růst a jestli je potřeba mít nějaký speciální substrát pro úspěšné zakořenění. Byl bych rád za jakékoliv rady a tipy, chci se vyhnout zbytečným chybám a udělat to správně. Takže co říkáte? Jakou metodu byste doporučili vy? Jak to děláte vy?