Meskalin.cz/Fórum/Množení sukulentů bez odnoží – jak na to?

Množení sukulentů bez odnoží – jak na to?

Narazil jsem na problém, který mě trápí už nějakou dobu. Mám několik krásných sukulentů, které bych chtěl rozmnožit, ale bohužel nemám žádné odnože. Četl jsem, že množit sukulenty není tak složité, ale opravdu nevím, jak začít, když mi chybí tyto odnože. Zkoušel jsem najít nějaké informace na internetu, ale většinou se tam mluví právě o odnožích nebo listech. Jaké mám možnosti? Existují nějaké jiné techniky nebo metody, které by mohly fungovat? Třeba bych mohl použít listy nebo dokonce stonky, i když mám pocit, že to asi nebude tak snadné. Vím, že některé druhy sukulentů se dají množit i jinak, ale nevím přesně jak a jestli je to vůbec možné. Jaký je vlastně nejlepší způsob pro začátečníka jako jsem já? Co všechno budu potřebovat a jak dlouho to trvá? Není to příliš složité? Děkuju všem za rady a tipy, které mi pomohou vyřešit tento problém a snad se mi podaří rozmnožit své oblíbené sukulenty.

153 slov
1.5 minut čtení
21. 8. 2024
Simona Karásková

Množení sukulentů bez odnoží je určitě možný. Zkus vzít listy svých sukulentů, to funguje u většiny druhů. Otrhni zdravý list, nech ho nějakou dobu zaschnout, aby se na konci vytvořil kalus. Pak ho dej na substrát, ideálně kaktusový nebo rychle odvodňující. Nezapomeň, že bys měl pravidelně stříkat vodu na substrát, ale ne moc, ať to nepřemokříš. Může to trvat pár týdnů, než uvidíš kořenový systém, tak buď trpělivý. Případně můžeš zkusit i řízkování stonků, pokud máš sukulent s delšími stonky. Ujisti se, že máš dobré osvětlení a teplo. Hodně štěstí!

90 slov
0.9 minut čtení
26. 11. 2024
Josef Kopecký

Množení sukulentů bez odnoží je trochu výzva, ale dá se to zvládnout. Zkus použít listy nebo stonky. U listů je dobré je opatrně odtrhnout, neřezat, a nechat je pár dní oschnout, aby se na nich vytvořila chránicí vrstva. Pak je můžeš položit na půdu, ideálně směs s pískem pro lepší odvodnění. Pokud máš stonky, tak je můžeš říznout na kousky a taky nechat zaschnout. Následně je zase zasadíš do půdy. Je to samozřejmě pomalejší proces, ale funguje to. Voda by měla být minimální, jinak uhnívají. Měj trpělivost, někdy to trvá i pár týdnů než začneš vidět nějaké kořeny nebo nové rostlinky. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
29. 11. 2024
Aleš Kalous
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro množení sukulentů: Porovnání ukrojení vs. odnožeObjevte nejlepší metody množení sukulentů, jakými jsou ukrojení a odnože. Zjistěte, které techniky se hodí pro konkrétní druhy a jak zúročit vaše zahr...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky