Meskalin.cz/Fórum/Množení sukulentů - listy nebo odnože?

Množení sukulentů - listy nebo odnože?

Přemýšlím o tom, jak nejlépe množení sukulentů zvládnout. Zjistila jsem, že je možné množit je jak z listů, tak z odnoží, ale nejsem si jistá, co je vlastně lepší. Když vezmu listy, tak je to rychlé a snadné, ale slyšela jsem, že odnože mohou být silnější a zdravější, když se ujmou. Jaké máte zkušenosti s množení sukulentů? Je lepší začít s listy, nebo raději počkat na to, až se vytvoří odnože? Myslím si, že každý způsob má své výhody a nevýhody, ale nevím, jaký by byl pro začátečníka ideální. Mám několik druhů sukulentů doma a chtěla bych je rozmnožit, abych měla víc rostlinek a také je mohla darovat kamarádům. Jaké metody používáte vy? Funguje vám víc ten způsob s listy nebo s odnožemi? Děkuju za rady!

126 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2024
Filip Kočí

Množení sukulentů je fakt super a záleží na tom, co chceš. Když vezmeš listy, je to fakt jednoduchý a rychlý. Sice tam může být víc neúspěchů, ale když se to ujme, tak to roste. Odnože jsou většinou silnější a mají větší šanci na přežití, ale musíš čekat, než se udělají. Já osobně začínám s listama, protože mám radši tu rychlost. Většinou se mi osvědčilo nechat je trochu oschnout a pak je dát do substrátu. Ale pokud máš odnože, tak to určitě taky vyzkoušej, jsou kvalitnější. Rozhodně oba způsoby fungujou, záleží jen na tom, co ti víc vyhovuje. Tak hodně štěstí s množení!

102 slov
1 minut čtení
2. 12. 2024
Michal Liška

Sukulentní rostliny se dají množit různě a záleží na tom, co ti vyhovuje víc. Množení z listů je fakt rychlé, stačí odříznout list, nechat zaschnout a pak ho položit na substrát. Je to super pro začátečníky, ale ne vždy to vyjde. Někdy listy shoří nebo se prostě neujmou.

Odnože jsou na tom trochu jinak - většinou mají víc síly, protože už mají kořeny nebo alespoň začínající kořínky. To znamená, že by měly mít větší šanci na přežití a růst. Ale musíš čekat, až se odnože vytvoří, což může chvíli trvat.

Osobně bych doporučil zkusit oboje. Vezmi nějaké zdravé listy a pár odnoží a uvidíš, co ti víc sedí. Každý sukulent je jiný a některé se lépe množí z listů, jiné zase z odnoží. Takže klidně experimentuj, ať máš víc rostlinek na rozdávání!

131 slov
1.3 minut čtení
5. 11. 2024
Milena Staňková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro množení sukulentů: Porovnání ukrojení vs. odnožeObjevte nejlepší metody množení sukulentů, jakými jsou ukrojení a odnože. Zjistěte, které techniky se hodí pro konkrétní druhy a jak zúročit vaše zahr...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky