Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá, než se ukrojené sukulenty ujmou?

Jak dlouho trvá, než se ukrojené sukulenty ujmou?

Vím, že to může znít jako jednoduchá otázka, ale zajímalo by mě, jak vlastně dlouho trvá, než se ukrojené sukulenty ujmou a začnou se znovu rozrůstat. Mám několik sukulentů, které jsem nedávno okrojil a teď se snažím zjistit, co vlastně očekávat. Je pravda, že některé druhy se ujímají rychleji než jiné? A jaké faktory ovlivňují to, jak rychle se ujmou? Četl jsem, že je důležité nechat je zaschnout a vytvořit takzvanou „krycí ránu“, ale jak dlouho by to mělo trvat? Potřebují nějaké speciální podmínky, jako třeba konkrétní teplotu nebo vlhkost vzduchu? A co substrát? Je lepší použít speciální směs pro sukulenty nebo stačí obyčejná zahradní zemina? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké tipy na to, jak urychlit jejich zakořenění. Zkrátka bych chtěl vědět, co všechno mohu udělat pro to, aby se mé sukulenty ujaly co nejdříve. Vím, že trpělivost je klíčová, ale přece jen by mě zajímalo, co vlastně můžu očekávat a kdy bych mohl vidět první náznaky nového růstu.

161 slov
1.6 minut čtení
14. 3. 2024
Nikola Adamcová

Takže, co se týče zakořenění sukulentů, většinou to trvá tak 1-3 týdny, ale fakt záleží na druhu. Některý se ujmou hned, jiný potřebujou víc času. Jo, jak jsi slyšel, je důležité nechat je zaschnout a vytvořit tu krycí ránu – klidně den dva, to je fajn. Co se týče podmínek, sukulenty mají rády teplo a slunce, ale ne přímé žhnoucí slunce hned po zasazení. Hlavně jim dávej pozor na vlhkost vzduchu a nezapomeň na správný substrát – ideálně směs pro sukulenty nebo kaktusy, aby to nebylo moc těžké. Obyčejná zemina není úplně nejlepší, může zadržovat vodu a to by je mohlo zabít. A pokud chceš urychlit zakořenění, zkus je postavit na teplé místo nebo použít stimulátor růstu. Trpělivost je fakt důležitá, ale za chvíli bys měl vidět nějaké nové výhonky.

130 slov
1.3 minut čtení
3. 8. 2024
Žaneta Králová

Takže, co se týká ukrojených sukulentů, tak to fakt záleží na druhu. Některé se ujmou hned, jiné to trvá dýl. Obecně platí, že je dobrý nechat je zaschnout tak 1-3 dny, aby se vytvořila krycí rána, než je dáte do substrátu. Když mluvíme o podmínkách, ideální teplota je kolem 20-25 °C a vlhkost by měla být spíš nízká. Co se týče substrátu, tak speciální směs pro sukulenty je nejlepší, protože má dobrou drenáž, zatímco obyčejná zahradní zemina může zadržovat moc vody a to sukulenty nemají rády.

Jako tipy na urychlení zakořenění – zkuste mírné zahřátí půdy (ale ne přehřívat) a vyhněte se zalévání na začátku. Můžete zkusit i použít stimulátor růstu, ale to není nutnost. První známky růstu byste měli vidět tak za 2-4 týdny, ale buďte trpěliví, každej sukulent je jinej. Hlavně nezapomínejte na světlo! Takže hodně štěstí s vašima sukulenty!

142 slov
1.4 minut čtení
8. 10. 2024
Vladimíra Hlaváčová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro množení sukulentů: Porovnání ukrojení vs. odnožeObjevte nejlepší metody množení sukulentů, jakými jsou ukrojení a odnože. Zjistěte, které techniky se hodí pro konkrétní druhy a jak zúročit vaše zahr...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky