Meskalin.cz/Fórum/Jaké eko přípravky jsou nejlepší na kaktusy?

Jaké eko přípravky jsou nejlepší na kaktusy?

V poslední době se čím dál víc zajímám o ekologické způsoby péče o své rostliny, a to zejména o kaktusy. Mám jich doma pár a chci se ujistit, že dostávají tu nejlepší péči bez zbytečné chemie, která by mohla poškodit nejen je, ale i naše životní prostředí. Rád bych se zeptal zkušenějších pěstitelů: jaké eko přípravky na kaktusy doporučujete? Myslím tím třeba nějaké přírodní hnojivo, postřiky proti škůdcům nebo prostě cokoliv, co se osvědčilo. Hlavně bych chtěl něco, co je snadno dostupné a zároveň účinné. Vím, že někteří lidé používají třeba česnekové postřiky nebo mýdlovou vodu, ale je to opravdu to nejlepší? Co takhle kompost nebo nějaké speciální směsi určené pro sukulenty? V jakém poměru bych měl tyto přípravky použít, pokud je chci aplikovat? A co třeba domácí recepty na hnojení – fungují lépe než kupované výrobky? Klidně pište i vaše osobní zkušenosti s různými značkami eko produktů. Jaké máte výsledky? Mě zajímají jak pozitivní, tak negativní zkušenosti. Díky moc za všechny tipy a rady!

165 slov
1.7 minut čtení
25. 8. 2023
Lukáš Havlík

Nejlepší eko přípravky na kaktusy? Tak to já používám hlavně mýdlovou vodu, je to jednoduchý a funguje to. Rozpustím pár kapek přírodního mýdla v teplé vodě a postříkám tím kaktusy, když vidím nějaké škůdce. Česnekový postřik je taky super, stačí rozmixovat česnek s vodou a nechat stát. Pak přefiltrovat a stříkat. Co se hnojení týče, já dělám domácí kompost z kuchyňských zbytků, ale pozor na to, aby nebylo moc vlhké, kaktusy nemají rády přemokření. Můžeš zkusit i banánové slupky - jsou plné draslíku. Směsi pro sukulenty dostaneš v každém zahradnictví a většinou tam nejsou žádné chemie. Vždycky se ale dívej, co je uvnitř. Poměr hnojení – tak 1:5 s vodou je fajn pro začátek, pak můžeš upravit podle toho, jak rostou. Značky nepoužívám, radši dělám svoje mixy, ale slyšel jsem, že BioBizz a další eko značky bývají dobré. Ať se daří!

141 slov
1.4 minut čtení
25. 10. 2024
Zdeňka Novotná

Kaktusy potřebují trochu jinou péči než normální květiny, takže je super, že hledáš ekologické alternativy. Jedna z nejlepších věcí, co můžeš udělat, je použít kompost, ale nejlépe hotový, ne ten domácí, protože ten může být příliš silný. Kompost dodá rostlinám potřebné živiny a pomůže udržet vlhkost, což kaktusy obvykle potřebují.

Co se týče hnojení, hodně lidí doporučuje mýdlovou vodu na škůdce. Stačí rozpustit kus přírodního mýdla ve vodě a postříkat kaktusy. Funguje to skvěle na mšice a svilušky. Česnekový postřik taky může být fajn – rozmixuj česnek s vodou a nechej to odstát, pak přeceď a použij na kaktusy.

Pokud jde o speciální směsi pro sukulenty, tak já používám něco z obchodu, co je určené přímo pro kaktusy. Dávám to v poměru 1:3 s vodou při zalévání. Ale nemělo by se to přehánět, kaktusy na hnojení nejsou moc náročné.

Osobně nemám dobré zkušenosti s domácími recepty na hnojení – většinou se mi zdálo, že kupované výrobky jsou efektivnější. Ale pokud chceš experimentovat, zkus třeba zředěnou banánovou slupku – prý to dodává draslík a rostliny to mají rády.

Zkrátka nejlepší je kombinace přírodních přípravků a kvalitního substrátu. Držím palce!

187 slov
1.9 minut čtení
15. 8. 2024
Lukáš Hanzl
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Eko-friendly přípravky v péči o kaktusy: co je skutečně účinné?Objevte, jaké ekologické přípravky jsou nejlepší pro péči o vaše kaktusy a proč byste měli zvolit eko-friendly alternativy místo chemických prostředků...
1000 slov
10 minut čtení
29. 5. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky