Meskalin.cz/Fórum/Můžu používat domácí směsi na péči o kaktusy?

Můžu používat domácí směsi na péči o kaktusy?

Zajímalo by mě, jestli je bezpečné používat různé domácí směsi na péči o kaktusy. Slyšel jsem, že některé přírodní přísady mohou být pro kaktusy prospěšné, jako třeba skořice nebo kokosový substrát. Ale mám obavy, jestli to nezpůsobí víc škody než užitku. Mám doma pár kaktusů a chci, aby byly zdravé a krásné. Nechci je nějak trápit nebo dokonce zabít. Také by mě zajímalo, jaké konkrétní směsi lidé používají, a jestli se to liší podle různých druhů kaktusů. Je třeba něco specifického dodržovat? Například jak moc zředěné by tyto směsi měly být, nebo jestli je lepší je aplikovat častěji nebo jen občas? A co hnojení – můžu do domácí směsi přidat i hnojivo nebo to raději nemíchání dohromady? Rád bych znal názory a zkušenosti ostatních pěstitelů, kteří experimentovali s domácími směsmi na péči o kaktusy. Děkuji za jakékoli rady.

138 slov
1.4 minut čtení
2. 7. 2024
Milena Staňková

Můžeš používat nějaké domácí směsi, ale je dobrý to mít pod kontrolou. Skořice se často doporučuje jako přírodní fungicid, takže ji klidně můžeš posypat na substrát, když máš problém s plísní. Kokosový substrát taky může být zajímavý, ale pozor na to, že je hodně zadržuje vodu, takže se ujisti, že máš dobrou drenáž.

Co se týče hnojení, většina lidí radši hnojivo nerozmíchává do těchto směsí, spíš to dávájí odděleně. Je lepší hnojit zvlášť a ne moc často, kaktusy nepotřebují tolik živin jako jiné rostliny.

Na zředění bych řekl, že je lepší začít s menší koncentrací a sledovat reakci kaktusů. Můžeš zkusit ředěné hnojivo třeba jednou za měsíc v období růstu. U různých druhů kaktusů je dobré zjistit, co konkrétně potřebují, protože ne všechny mají stejné nároky.

Takže jo, experimentuj opatrně a sleduj svoje kaktusy – ony ti dají vědět, co potřebují!

141 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2023
František Maleček

Jo, domácí směsi můžou bejt v pohodě, ale musíš si dát pozor, co do nich dáváte. Skořice je fajn, funguje jako přírodní fungicid a může pomoct proti plísním. Kokosový substrát je taky dobrý, ale moc ho nezapomeň míchat s dalšími materiály, aby to nebylo moc mokrý. Kaktusy milujou dobrou drenáž, takže písek nebo perlit je nutnost.

Co se hnojení týče – lepší je to nedávat do směsi. Hnojivo radši aplikuj zvlášť během vegetačního období, jinak to můžeš spálit. Zředěný hnojivo je ideální – většinou tak 1/4 doporučené dávky na obalu. A co se týče frekvence, radši méně častěji, než přehnojit – kaktusy to fakt nemají rády.

Každý kaktus je trošku jinej, tak sleduj jejich reakce. Nezapomínej na světlo a vzduch – to jsou pro ně klíčový faktory. Experimentuj opatrně a uvidíš, co jim sedne.

134 slov
1.3 minut čtení
24. 11. 2023
Monika Vacková
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Eko-friendly přípravky v péči o kaktusy: co je skutečně účinné?Objevte, jaké ekologické přípravky jsou nejlepší pro péči o vaše kaktusy a proč byste měli zvolit eko-friendly alternativy místo chemických prostředků...
1000 slov
10 minut čtení
29. 5. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky