Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít vodu z vaření zeleniny na kaktusy?

Můžu použít vodu z vaření zeleniny na kaktusy?

Zajímá mě, jestli je zdravé a bezpečné používat vodu, která zbyla po vaření zeleniny, na zalévání mých kaktusů. Mám doma několik různých druhů, které se snažím pěstovat, a občas mi přijde líto tu vodu jen tak vylít, když vím, že je plná živin. Přemýšlím, jestli by to pro kaktusy mohlo být prospěšné, nebo naopak škodlivé. Mohli byste mi poradit, jaké účinky by to mohlo mít na rostliny? Zajímalo by mě také, jestli je důležité, jakou zeleninu jsem vařil - jestli třeba mrkev nebo brokolici, nebo jestli to dělá nějaký rozdíl. A co koření nebo sůl? Když vařím zeleninu, často přidávám nějaké koření a sůl, tak jestli to má vliv na kvalitu vody. Vím, že kaktusy mají své specifické potřeby ohledně zálivky a živin, tak se chci ujistit, že nedělám chybu. Hlavně bych rád věděl, zda by mi tato praxe mohla pomoci ušetřit vodu a zároveň dodat mým rostlinám něco navíc. Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti.

156 slov
1.6 minut čtení
17. 8. 2022
Martina Jedličková

Takže, co se týče vody z vaření zeleniny, je to trošku risk. Kaktusy mají rády suché podmínky a moc vody jim nesvědčí. Ta voda může obsahovat nějaký živiny, ale taky tam může být sůl a koření, co by mohly uškodit. Pokud vaříš třeba brokolici nebo mrkev, tak to může být lepší než voda z brambor, protože brambory často obsahují víc škrobu. Ale pokud do toho mícháš sůl, tak na to zapomeň, to může tvoje kaktusy zabít. Místo toho asi radši použij čistou vodu nebo si tu vodu z vaření nech jako hnojivo pro něco jiného, co snese víc vlhkosti. Takže shrnuto: opatrně s tím, řešil bych to spíš jinak.

109 slov
1.1 minut čtení
24. 4. 2024
Richard Voříšek

Jo, použití vody z vaření zeleniny na kaktusy je taková trochu riskantní záležitost. Na jednu stranu, jak píšeš, ta voda může obsahovat nějaké živiny, co se uvolnily ze zeleniny, což by mohlo být pro rostliny fajn. Ale na druhou stranu, záleží na tom, co jsi vařil a jak moc jsi tam dal koření nebo sůl.

Kaktusy nemají rády příliš solí, takže pokud jsi do vody přidal sůl, radši to vynechej. Sůl by mohla spálit jejich kořeny a to by nebylo dobrý. Co se týče koření, tak to je asi lepší taky nedávat, protože nevíš, jaké chemikálie to může mít.

Pokud jde o druh zeleniny, tak pokud jsi vařil třeba mrkev nebo brokolici, tak by to mohlo být v pohodě, ale zase bez soli a koření. Můžeš zkusit tu vodu z nějakých neutrálnějších zelenin jako je cuketa nebo květák.

Celkově bych doporučil zalévat kaktusy spíš čistou vodou, protože tyhle rostliny mají dost specifické potřeby a přehnané hnojení nebo nevhodné živiny jim můžou uškodit. Takže pokud chceš šetřit vodu, klidně ji používej, ale buď opatrný s tím, co tam máš.

176 slov
1.8 minut čtení
16. 1. 2025
Matěj Slavík
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Eko-friendly přípravky v péči o kaktusy: co je skutečně účinné?Objevte, jaké ekologické přípravky jsou nejlepší pro péči o vaše kaktusy a proč byste měli zvolit eko-friendly alternativy místo chemických prostředků...
1000 slov
10 minut čtení
29. 5. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky