Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ substrátu je nejlepší pro tropické rostliny v interiéru?

Jaký typ substrátu je nejlepší pro tropické rostliny v interiéru?

Zajímalo by mě, jaký typ substrátu je vlastně ten nejlepší pro tropické rostliny, když je budu mít doma. Je jasné, že tropické rostliny mají specifické požadavky a já bych rád věděl, co přesně hledat, aby se jim dařilo. Myslím tím nějaké zajímavé směsi nebo materiály, které bych měl použít. Slyšel jsem o různých typech, jako jsou rašelina, perlit nebo kokosová vlákna, ale nevím, co by bylo nejlepší kombinovat. Taky mě zajímá, jak důležitá je drenáž a jestli se to dá nějak ovlivnit výběrem substrátu. Je potřeba se dívat na pH nebo jiné vlastnosti? Jak to vlastně funguje, když jde o různé druhy tropických rostlin, které mohou mít odlišné požadavky? Budu rád za jakékoliv tipy a zkušenosti s tím, co vám fungovalo. Děkuju!

122 slov
1.2 minut čtení
28. 6. 2023
Jiří Šafařík

Tropické rostliny mají rády vlhko, takže substrát by měl být vzdušný a zároveň schopný zadržovat vodu. Ideální je kombinace rašeliny, perlitu a kokosového vlákna. Rašelina dodá živiny, perlit zajistí dobrou drenáž a kokosové vlákno pomáhá udržet vlhkost. Drenáž je fakt důležitá, jinak ti kořeny mohou začít hnít. Pokud substrát moc zhutní, tak to může být problém, takže se neboj experimentovat s poměry. Co se týče pH, většina tropických rostlin preferuje mírně kyselé až neutrální pH, takže na to taky dej pozor. A jo, různý druhy rostlin mají různý požadavky, tak si zjisti specifika těch svých. Dobře zvolený substrát ti může usnadnit péči a rostlinky budou spokojené.

106 slov
1.1 minut čtení
1. 7. 2022
Andrea Coufalová

Takže, pro tropické rostliny doporučuju směs, co obsahuje rašelinu, perlit a kokosová vlákna. Rašelina je fajn, protože udržuje vlhkost, ale nesmí být moc mokrá, jinak kořeny začnou hnít. Perlit pomáhá s drenáží a provzdušňuje substrát, což je důležitý, aby to nebylo moc hutné. Kokosová vlákna jsou taky super, protože zadržují vodu a dodávají vzduch ke kořenům.

Drenáž je fakt klíčová – jestliže máš květináče bez děr, tak to bude katastrofa. Můžeš přidat na dno nějaké kamínky nebo keramzit, aby odtékala přebytečná voda.

Co se pH týče, většina tropických rostlin má ráda mírně kyselé až neutrální pH (tak kolem 5,5-7). Takže se na to mrkni, ale většina těchto směsí už tohle pH splňuje.

A jo, každý druh rostliny může mít trochu jiné potřeby. Například orchideje potřebují víc vzduchu v substrátu než třeba filodendrony. Takže nejlepší je si zjistit konkrétní požadavky pro ty tvoje rostliny. Doufám, že to pomůže!

146 slov
1.5 minut čtení
21. 4. 2023
Jiří Koudelka
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Kde umístit exotické rostliny, aby prosperovaly v interiéru?Objevte tajemství výběru ideálního místa pro vaše exotické rostliny v domácnosti a naučte se, jak je udržet zdravé a krásné.
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky