Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo potřebují sukulenty v bytě?

Jaké světlo potřebují sukulenty v bytě?

Jsem si koupil nějaké sukulenty a teď se snažím zjistit, jak je co nejlépe pěstovat. Mám je v bytě, ale nejsem si jistý, jaké světlo by pro ně bylo nejlepší. Mám okna na západní straně, ale nevím, jestli je to dostatečné. Slyšel jsem, že sukulenty potřebují hodně slunce, ale co když mám jen slabé denní světlo? Můžu je mít třeba na polici, kde nesvítí přímé slunce, nebo to bude problém? Mám také obavy, že pokud je dám přímo na okno, tak se spálí. Jak dlouho by měly být vystaveny světlu? A co umělé osvětlení? Můžu použít nějaké lampy na rostliny, nebo to nefunguje tak dobře jako přirozené sluneční světlo? Jaké konkrétní podmínky jsou pro sukulenty nejlepší? Různé druhy sukulentů mají prý rozdílné potřeby, tak jak to poznám? Zkusil jsem pár kaktusů a taky sukulentů a rád bych slyšel vaše zkušenosti. Jaké máte tipy na to, kde a jak je umístit v bytě? Kde jste měli největší úspěch s pěstováním sukulentů? Děkuju za rady!

163 slov
1.6 minut čtení
13. 12. 2024
Tomáš Procházka

Sukulenty potřebují dost světla, jinak začnou chřadnout. Západní okno je fajn, ale pokud je slunce moc silné, tak je může spálit. Zkus je na okně, ale dej pozor na to, jak reagují. Když začnou ztrácet barvu nebo se kroutí, asi mají málo světla. Na polici bez přímého slunce se jim asi nebude dařit. Co se týče umělého osvětlení, lampy na rostliny můžou fungovat dobře, hlavně když nemáš dostatek přirozeného světla. Měl bys je svítit tak 12-16 hodin denně. Každý druh sukulentu má trochu jiné nároky, tak je dobrý si zjistit, co konkrétně ty tvoje potřebují. Hlavně nedávat moc vody a dávat pozor na vlhkost vzduchu. Mně se osvědčilo mít sukulenty na parapetu, kde mají hodně světla, ale ne úplně v přímém slunci. Vždycky sleduj, jak reagují a upravuj podle toho.

130 slov
1.3 minut čtení
29. 5. 2021
Kamila Koudelková

Sukulenty potřebují hodně světla, ideálně přímé slunce, ale je pravda, že se dají pěstovat i v polostínu. Západní okno je fajn, ale pokud je to slabší světlo, tak bys mohl mít problém. Na polici bez přímého slunce bych je moc nedával, většinou tam začnou strádat. Je lepší je postavit co nejblíž ke sklu, aby dostaly aspoň nějaké to sluneční světlo.

Pokud máš obavy, že se spálí, tak můžeš začít s menším množstvím sluníčka a postupně zvyšovat. Takže třeba 4-6 hodin denně jako začátek a pak uvidíš. Co se týče umělého osvětlení, lampy na rostliny fungují docela dobře, hlavně pokud nemáš možnost dostat je na slunce. Ujisti se, že mají správnou spektrální intenzitu pro růst.

Různé druhy sukulentů mají různé potřeby – někteří snesou víc stínu než jiní. Kaktusy většinou potřebují víc slunce než klasické sukulenty. Takže pokud vidíš, že jsou slabé nebo mají dlouhé výhony (tzv. etiolozace), tak to většinou znamená nedostatek světla.

Zkus experimentovat s různými místy v bytě a sleduj jejich reakce. Osobně jsem měl úspěch s umístěním na okenních parapetech a v prostorech s maximálním světlem. Držím palce!

178 slov
1.8 minut čtení
17. 12. 2021
Ondřej Fojtík
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Kde umístit exotické rostliny, aby prosperovaly v interiéru?Objevte tajemství výběru ideálního místa pro vaše exotické rostliny v domácnosti a naučte se, jak je udržet zdravé a krásné.
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky