Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro zimní péči o kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro zimní péči o kaktusy?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně hnojení kaktusů v zimě. Vím, že kaktusy mají specifické potřeby a že v zimním období je péče o ně trochu jiná než v létě. Mám pár krásných kousků, které bych chtěl zachovat v co nejlepší kondici, ale nejsem si jistý, jaké hnojivo je pro ně to pravé, když jsou ve fázi klidového růstu. V minulosti jsem používal nějaké standardní hnojivo pro sukulenty, ale teď jsem slyšel, že v zimě by se mělo přistupovat jinak. Jaké typy hnojiv doporučujete? Měli byste nějaké tipy na konkrétní značky nebo složení? A co se týče množství, jak často bych měl hnojit? Předpokládám, že méně je více, ale chci se ujistit, že jim dodám správné živiny bez toho, aby to poškodilo jejich zdraví. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké speciální triky nebo rady, které by mi mohly pomoci při zimní péči o tyto fascinující rostlinky. Dík za všechny odpovědi!

150 slov
1.5 minut čtení
4. 8. 2023
Ondřej Chalupa

Zimní péče o kaktusy je fakt specifická. Obecně platí, že v zimě bys měl hnojit minimálně nebo vůbec, protože kaktusy většinou spí a moc toho nepotřebují. Pokud to chceš zkusit, tak zvol nějaké slabé hnojivo s nízkým obsahem živin, ideálně pro sukulenty. Třeba něco s poměrem 1-2-2 nebo tak. Hlavně to naředíš víc než v létě – třeba na čtvrtinu doporučeného množství. Množství hnojení taky omez, max jednou za měsíc nebo i méně. Snaž se sledovat, jak rostliny reagují, když uvidíš, že to nežerou, klidně hnojení vynechej úplně. A co se týče triků, tak pravidelně kontroluj substrát, aby nebyl moc mokrý – kaktusy to fakt nesnáší. Dobrý je i nechat je na světlém místě, ale ne na přímém slunci. A jestli máš nějaký speciální druh, zkus si přečíst o jeho konkrétních potřebách. To by mohlo pomoct.

136 slov
1.4 minut čtení
23. 7. 2024
Bohumil Janoušek

No, v zimě je to s hnojením kaktusů celkem jinak, jak píšeš. Kaktusy jsou v klidu, takže většinou se nedoporučuje hnojit vůbec, nebo jen velmi málo. Pokud chceš něco přidat, tak bych šel po hnojivu pro sukulenty, ale spíš v hodně nízké koncentraci. Někteří lidi doporučují speciální hnojiva pro kaktusy s nízkým obsahem dusíku, třeba 1-7-6 nebo něco podobného. S tím bych to zkusil jednou za dva měsíce. Ale fakt opatrně, aby si je nepřehnojil. No a další tipy? Hlavně udržujte rostliny na dostatečném světle a při nižších teplotách, aby měly klid. A nezapomeň na dobré odvodnění, to je klíčový. Takže pokud je nemáš v nějakém mokrém substrátu, tak by to mělo být OK. Jinak moje kaktusy v zimě taky spí, takže stejně toho moc nepotřebují.

126 slov
1.3 minut čtení
10. 7. 2024
Karel Hrdý
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Zimní hnojení kaktusů: Mýtus nebo realita?Objevte, jak správně hnojit kaktusy během zimy a získejte tipy na jejich správnou péči, aby vaše rostliny prosperovaly i v chladných měsících.
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky