Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy hnojení v zimě? Mám strach, že uhynou.

Kaktusy hnojení v zimě? Mám strach, že uhynou.

Rád bych se poradil ohledně hnojení kaktusů v zimních měsících. Mám doma několik kaktusů a jsem z nich opravdu nadšený, ale teď, když přišla zima, se začínám bát, že je nějakým způsobem poškodím. Vím, že kaktusy obvykle potřebují méně vody a péče během chladného období, ale co se týče hnojení? Zda je to vůbec dobrý nápad? Předtím jsem slyšel, že by se nemělo hnojit, protože rostliny v zimě spí a nepotřebují živiny. Na druhou stranu jsem četl názory, že pokud je kaktus v teplejší místnosti, mohl by potřebovat nějakou podporu. Jak to vlastně je? Mám se bát, že moje kaktusy uhynou, když je nebudu hnojit přes zimu? A když bych se rozhodl hnojit, jaký druh hnojiva by byl nejlepší zvolit? Existuje nějaké speciální hnojivo pro kaktusy, které by bylo vhodné používat v zimě? Nebo bych měl radši počkat až na jaro? Rád bych slyšel také zkušenosti ostatních pěstitelů, jestli mají nějaké tipy nebo triky jak tohle období zvládnout bez problémů. Děkuji.

161 slov
1.6 minut čtení
10. 2. 2024
Marcela Janková

Takže kaktusy v zimě... většinou se hnojení nedoporučuje, protože většina kaktusů tak nějak spí. V zimě většinou potřebují jen minimum vody a živin, takže bys je neměl hnojit. Kdyby si je dal do teplé místnosti, tak se může stát, že budou mít tendenci růst, ale i tak bych se hnojení vyhnul. Když už chceš hnojit, tak nějaké slabé hnojivo pro kaktusy na jaře, to je lepší. Kaktusy ti určitě neumřou, když je nebudeš hnojit v zimě, spíš naopak – můžeš jim uškodit. Tak klidně počkej na jaro a pak to rozjeď s hnojivem. Zkušenosti ostatních ukazují, že to je nejlepší postup.

101 slov
1 minut čtení
8. 3. 2024
Miroslava Bártová

Hnojení kaktusů v zimě je téma, co se řeší dost často. Většina kaktusů teď odpočívá, takže fakt nepotřebují hnojivo. Pokud máš kaktusy v teplejší místnosti, tak to neznamená, že by měly dostávat živiny, většinou je lepší počkat na jaro. Kaktusy mají rády sucho a klid, a hnojení by mohlo víc uškodit než pomoct, hlavně pokud bys je pak zalil – to může způsobit hnilobu. Když je hnojíš v zimě, tak použij slabší roztok speciálního hnojiva pro sukulenty a kaktusy, ale opatrně. Já osobně radím radši přerušit hnojení do jara, až začne růst a bude potřebovat víc živin. Jestli se bojíš, že uhynou, tak si dej pozor na zálivku, to je důležitější než hnojení. Takže klidně počkej, jaro se blíží!

119 slov
1.2 minut čtení
21. 12. 2023
Nikola Kovaříková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Zimní hnojení kaktusů: Mýtus nebo realita?Objevte, jak správně hnojit kaktusy během zimy a získejte tipy na jejich správnou péči, aby vaše rostliny prosperovaly i v chladných měsících.
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky