Meskalin.cz/Fórum/Kdy začít s hnojením kaktusů na jaře?

Kdy začít s hnojením kaktusů na jaře?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný čas začít hnojit kaktusy po zimě. Mám několik různých druhů a po zimování se zdají být trochu unavené a chceme jim dát šanci, aby zase rostly a kvetly. Vím, že většina lidí říká, že se má začít s hnojením na jaře, ale co to přesně znamená? Je to hned, jakmile začne sluníčko svítit? Nebo mám čekat až do určitého měsíce? A co teplota? Jaká by měla být, abych nezničil ty své miláčky? Myslím, že některé kaktusy potřebují víc světla a tepla než jiné. Jak zjistit, zda jsou připravené na to, aby dostaly živiny? A co konkrétně použít za hnojivo? To tekuté nebo granulované? Případně jestli mám jít na nějakou specializovanou směs pro kaktusy nebo je lepší použít něco univerzálního? Budu moc vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti ostatních pěstitelů. Děkuji!

138 slov
1.4 minut čtení
19. 9. 2024
Daniela Kříčková

S hnojením kaktusů na jaře je to tak, že většinou se doporučuje začít, když jsou venku příznivé podmínky, což znamená zhruba od března do května. Záleží ale na tom, jaký máš druh kaktusu a jaké podmínky mu poskytuješ doma. Pokud už máš kaktusy venku na sluníčku a teplota se zvedá nad 15 stupňů, tak můžeš začít hnojit. Nečekej až na léto.

Co se týče hnojiva, ideální je použít speciální hnojivo pro kaktusy, které má správný poměr živin. Tekuté hnojivo se dobře vstřebává, ale granulované taky funguje, jen ho musíš zalít. Dávkování vždy podle návodu, víc není lepší. Dva až tři měsíce po zimě bys měl vidět výsledky.

Před hnojením je dobré zjistit, jestli kaktusy nejsou moc unavené nebo spálené ze zimy. Když vypadají zdravě a mají pěknou barvu, tak s tím klidně začni. A pozor na přehnojení! Radši méně než víc, obzvlášť na začátku sezóny.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 12. 2024
Filip Novák

S hnojením kaktusů začínám obvykle až po posledních mrazících, což bývá někdy v březnu nebo dubnu, záleží na počasí. Důležité je, aby byly kaktusy pořádně probuzené a měly dostatek světla a tepla. Takže pokud už mají trochu zeleně a nevypadají unaveně, je čas. Teplota by měla být minimálně kolem 15°C, aby to pro ně nebylo moc drsné. Co se týče hnojiva, tak já osobně preferuji tekuté hnojivo určené přímo pro kaktusy, protože se lépe vstřebává. Granulované můžeš taky použít, ale s tím je to takové pomalejší. Jakmile začneš hnojit, dej pozor na to, abys to nedával moc silné, radši míň a častěji než moc najednou. A jo, speciální směsi jsou fajn, mají více živin pro kaktusy než univerzální hnojiva. Takže prostě sleduj svoje rostliny a přizpůsobuj se jim.

128 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Emil Maleček
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Zimní hnojení kaktusů: Mýtus nebo realita?Objevte, jak správně hnojit kaktusy během zimy a získejte tipy na jejich správnou péči, aby vaše rostliny prosperovaly i v chladných měsících.
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky