Meskalin.cz/Fórum/Je potřeba hnojit kaktusy i v zimě?

Je potřeba hnojit kaktusy i v zimě?

Zajímalo by mě, jestli je hnojení kaktusů v zimě nutné. Slyšel jsem, že většina kaktusů má období vegetačního klidu, ale co když je potřeba nějaká extra výživa i v těchto chladných měsících? Mám doma několik druhů kaktusů a vždycky jsem se řídil tím, že je hnojím během jara a léta, ale co když si vyžadují i nějakou péči během zimy? Je to něco, co by mohlo ovlivnit jejich růst nebo zdraví? Nebo by je naopak hnojení mohlo poškodit, protože v zimě jsou méně aktivní? Jaké hnojivo byste doporučili pro rostliny v tomto období, pokud by bylo potřeba? Rád bych znal názory ostatních pěstitelů. Jak to řešíte vy? Díky za každý tip, budu rád za jakékoliv zkušenosti.

116 slov
1.2 minut čtení
15. 4. 2024
Renata Strnadová

Hnojení kaktusů v zimě se většinou nedoporučuje. Většina kaktusů má období vegetačního klidu, kdy jsou méně aktivní a nemají potřebu tolik živin. Hnojení by jim mohlo spíš ublížit, protože by mohly dostat příliš mnoho živin, což by vedlo k oslabení nebo i uhynutí rostliny. Pokud máš kaktusy v zimě, radši je nech bez hnojiva a soustřeď se na zálivku – ta by měla být minimální. Věř mi, že lépe uděláš, když s hnojením počkáš do jara, kdy začnou růst a budou potřebovat víc živin. Pokud chceš být opravdu opatrný, můžeš na jaře použít speciální hnojivo pro kaktusy, ale teď v zimě je to zbytečné. Takže drž se svého plánu a hnojit až na jaře!

114 slov
1.1 minut čtení
11. 12. 2024
Nikola Žemličková

Takže, kaktusy většinou v zimě spí, takže hnojení není potřeba. V podstatě je to většina z nich přestane růst a prostě se šetří energií. Když je hnojíš v zimě, můžeš jim uškodit, protože nemají jak to vstřebat a hnojivo se může hromadit, což může vést k různým problémům jako je spálení kořenů. Já jsem to zkoušel jednou, a to byla chyba. Lepší je počkat na jaro, kdy začnou růst a pak je hnojit. Co se týče hnojiva, tak já používám speciální hnojivo pro sukulenty a kaktusy, ale jen během vegetačního období, ne v zimě. To je prostě lepší být trpělivý a nechat je odpočívat.

104 slov
1 minut čtení
30. 11. 2024
Libor Ševčík
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Zimní hnojení kaktusů: Mýtus nebo realita?Objevte, jak správně hnojit kaktusy během zimy a získejte tipy na jejich správnou péči, aby vaše rostliny prosperovaly i v chladných měsících.
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky