Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat kaktusy, aby nezahnívaly?

Jak správně zalévat kaktusy, aby nezahnívaly?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám doma několik krásných exemplářů a už se mi nějakou dobu daří je udržovat naživu, ale teď mám strach, že je špatně zalévám. Zjistila jsem, že moje kaktusy občas vypadají tak nějak podezřele, jako by začínaly mít problémy. Mám obavy, že by mohly zahnívat, což by byl samozřejmě katastrofální scénář. Vím, že kaktusy potřebují specifickou péči a zalévání, ale kolik vody je vlastně to pravé? Jak často bych je měla zalévat? Slyšela jsem, že v létě to může být jinak než v zimě, ale nejsem si úplně jistá, jak to všechno správně nastavit. Měla bych dávat pozor na to, jestli je půda suchá nebo mokrá? A co hnojivo? Pomůže předcházet zahnívání, nebo to spíš zhorší situaci? Taky by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na to, jak rozpoznat první příznaky zahnívání, abych mohla zasáhnout včas. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Ráda bych se poučila z vašich rad a zkušeností. Děkuji!

156 slov
1.6 minut čtení
21. 12. 2023
Milan Doležal

Zalévání kaktusů je fakt umění. Většina z nich chce být spíš suchá než mokrá. Základ je, že bys měla zalévat až když je půda úplně suchá. V létě to může být jednou za týden, ale v zimě klidně i jednou za měsíc. Taky záleží na tom, jak moc slunce mají. Když je vidíš, že začínají být měkké nebo se na nich objevují černé skvrny, tak to už může být špatně a pravděpodobně zahnívají. Hnojivo můžeš dávat v létě, ale s mírou. Příliš mnoho hnojiva může půdu překyselit a to by taky mohlo způsobit problémy. Když zaléváš, tak dej pozor, aby voda neostávala v misce pod květináčem, to je pro ně zlé. Méně je víc, fakt! Takže radši méně vody a častěji kontroluj vlhkost.

123 slov
1.2 minut čtení
13. 5. 2024
Vlastimil Svoboda

Zalévání kaktusů je fakt klíčový, aby nezahnívaly. Obecně platí, že kaktusy potřebují zalévat jen, když je půda úplně suchá. V létě to může být klidně jednou za 2-3 týdny, ale v zimě stačí i jednou za měsíc nebo míň. Hlavně se dívej na substrát – pokud je na dotek suchý pár centimetrů pod povrchem, je čas zalít. Přelít je snadné, tak radši zalévej míň než víc. Hnojivo je fajn, ale buď opatrná, používej speciální pro sukulenty a kaktusy a hlavně ne v zimě. Někdy začnou zahnívat, když mají moc vody a málo světla. Příznaky – mokré fleky na těle kaktusu nebo změna barvy, to jsou jasný varovný signály. Takže pozor na to! Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
8. 3. 2024
Zdeňka Kubíčková
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Jak úspěšně pěstovat vzácné exotické byliny v interiéru: Praktický průvodce pro začátečníkyNaučte se, jak úspěšně pěstovat vzácné exotické byliny v interiéru a zajistit jim ideální podmínky pro růst. Tento průvodce vám přináší praktické tipy...
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky