Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy a bylinky spolu na okně?

Kaktusy a bylinky spolu na okně?

Chtěla bych se zeptat, jestli je dobrý nápad mít na stejném okně kaktusy a bylinky. Mám pár krásných kaktusů, které miluji, a zároveň se snažím pěstovat i nějaké bylinky na vaření. Vím, že kaktusy potřebují hodně slunce a sucha, zatímco bylinky mají radši vlhčí prostředí a občas i stín. Mě to teď přijde jako zajímavá kombinace, ale mám strach, že si vzájemně neprospějí, nebo že některé rostliny budou trpět. Zajímalo by mě, jestli už někdo z vás zkoušel mít tyto dvě skupiny rostlin pohromadě a jaké máte zkušenosti. Mohou si navzájem vadit, nebo je to v pohodě? Jak to třeba funguje s zaléváním, protože bych nechtěla, aby kaktusy uhynuly přemokřením a zároveň bych chtěla mít bylinky svěží. Děkuji za jakoukoli radu!

121 slov
1.2 minut čtení
27. 4. 2024
Lukáš Hanzl

Zdravím, zkušenost s kaktusy a bylinkami na stejným okně mám. Není to ideální kombinace, jak už jsi psala – kaktusy potřebujou sucho a slunce, zatímco bylinky chtěj vodu a trochu stínu. Já to zkoušel a dopadlo to tak, že kaktusy trpěly na přemokření, když jsem zalíval bylinky. Zkus to rozdělit – třeba je dej na různý parapety nebo do různých květináčů, abys mohla každému poskytnout podmínky, co potřebujou. Jestli chceš mít všechno na jednom okně, tak si dej pozor na zalévání – radši zkus bylinky zalévat víc a kaktusy míň. I tak je fajn sledovat, jak se rostliny chovají. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
30. 7. 2023
Hana Malíková

Myslím, že to může fungovat, ale je to dost o tom, jak si to zařídíš. Kaktusy fakt milujou sucho a slunce, zatímco bylinky potřebujou víc vlhkosti a občas i stín. Takže pokud je máš na stejném okně, budeš muset být opatrná s zaléváním. Zkus třeba oddělit kaktusy od bylinek nějakým rozdělením nebo je mít v různých květináčích. Zalévej bylinky častěji, ale u kaktusů dávej pozor, aby se ti nespálily kořeny. Můžeš zkusit i různé směsi substrátů – pro kaktusy víc písku a pro bylinky něco bohatšího na živiny. Jak říkám, chce to trošku experimentovat a najít si tu správnou rovnováhu. Když to nepůjde, můžeš pak kaktusy dát někam jinam, kde budou mít víc slunce a sucha. Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
9. 3. 2023
Ivana Soukupová
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Jak úspěšně pěstovat vzácné exotické byliny v interiéru: Praktický průvodce pro začátečníkyNaučte se, jak úspěšně pěstovat vzácné exotické byliny v interiéru a zajistit jim ideální podmínky pro růst. Tento průvodce vám přináší praktické tipy...
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky